Optisk bedrag


Min fjerde udgivelse, der udkom november 2012,  på forlaget Hexameter. Forsiden er illustreret af Kumi Yamashita.


Uddrag af lektørudtalelsen:

"Novellerne er af svingende kvalitet, men mange af dem er rigtig godt skruet sammen og A. Silvestri er en sand gysets mester, når det rigtig lykkes"
 
Den fulde lektørudtalelse.

Anmeldelser:

Jette Holst, Litteratursiden - 3/12-12
Thomas Winther, Himmelskibet nr. 35, 19/3-13 
Lise Andreasen, bloggen ommadawn.dk, 1/7-13

Omtale:

Fantasybøger.com, 29/11-12

Andet:

Læs titelnovellen på bogbidder.dk
Fanside på facebook for A.Silvestri
Optisk bedrag på Goodreads.com 

Optisk bedrag - Indholdsfortegnelse:

Eventyret om historien- uddrag
Kom nat
Doktor Andersen - uddrag
Vinderbon
E-pas - uddrag
Sidste chance
Ansigt
Nu da om - uddrag
100% reklamefri 

Salg:

Paperback
E-bog 

Pandaemonium


Min debutroman, der udkom i november 2011 på forlaget Valeta

Bogens side hos Valeta.

Uddrag af lektørudtalelsen:

"En grusom roman for unge og voksne horror-fans med en blodig hånd og en spyflue på forsiden. Der er ikke den modbydelighed, der ikke udpensles, men det hænger sammen og vil glæde horror-fans, der ikke får for meget på dansk af kvalitet. Stephen King er mesteren i genren, men på dansk har vi Dennis Jürgensens Kadavermarch fra 1991 som nærmeste reference. En grusom og blodig horror-roman, der er velskrevet og tro mod genrens præmisser."

Den fulde lektørudtalelse

Anmeldelser:

Boggnasker - 22/12-11 
Janus Andersen, Horrorsiden - 7/1-12 
Arne Larsen, Litteratursiden - 16/1 -12 
Majasols blog, 16/1-12 
Jette Holst, Gyseren.dk - 28/1-12
Jette Holst, Litteratursiden - 28/1-12
Lisbeth Jensen, Litteratursiden - 12/2-12 - advarsel: Spoilers!
Thomas Winther, Himmelskibet nummer 31, 28/2-12 
Jacob Krogsøe, PlanetPulp, 13/4-12 
Jakob Lerche Lauridsen, Apokalyptisk, 18/9-12 
Daniel Henriksen, Trauma Magazine, 19/1-13 
Hjemmesiden Cautious.dk, 6/3-13 
Bloggen Amalies Bogunivers, 2/6-13 
Bloggen Den lille bogblog, 18/8-13

Omtale:

2200n.dk, 23/2-12
Lars Ahn fortæller om sit interview fra Fantasticon med mig på sin blog
Søren omtaler Fantasticon-interviewet med mig på sin blog Skræk og Rædsel
Janus Andersen omtaler Fantasticon-interviewet på bloggen Horrorsiden
Sven Damgaard Ørnstrup omtaler Pandaemonium på sin blog Fantasybøger

Andet:

A.Silvestri fortæller om Pandaemonium, on location
Lyt og læs Pandaemonium på bogbidder.dk
Download novellen Øen, der foregår i Pandaemoniums univers,  ganske gratis på ebooks2go.dk eller iTunes
Se traileren!
Interview på Fantastiske Forfattere - 18/11-2011
Interview fra Fantasticon - 5/11-11
Oplæsning fra receptionen den 21/11 på Paludan Bogcafé
Fanside på facebook for A.Silvestri
Pandaemonium - fra manus til bog 
Pandaemonium på Goodreads.com

Salg:

Fysisk bog
E-bog

Trailer 95 - uddrag af Spillemaskinen

Det er ingen hemmelighed at jeg oprindeligt kommer fra Lolland, selv om det efterhånden er ret svært at høre. Det er vist heller ikke en hemmelighed, at det er uhyggeligt sjældent jeg skriver noget, der egentlig har noget at gøre med min fødeegn. Dog er jeg medlem af en interesseorganisation under Dansk Forforfatterforening, StORDstrømmen, hvis medlemmer har tilknytning til det gamle Storstrøms Amt. For et års tid siden blev medlemmerne spurgt om de ville bidrage til en samling tekster, og der svarede jeg ja. Jeg tænkte at det nok skulle have noget at gøre med egnen, og derfor sendte jeg en novelle, der havde nogle år på bagen. Den novelle hedder Spillemaskinen og antologien hedder StORDstrømmen Antologi 2015.


Novellen finder sted i en gammel bar, som der lå masser af ude på landet. De har de fem stamkunder, den ene omgangskvinde, de støvede borde og selvfølgelig den enlige spillemaskine i hjørnet. En dag kommer en mand på besøg. Han træder ind i rummet, betaler med 500 kroner for en enkelt øl og går i gang med at spille på maskinen. Imens han spiller, drøner læseren ud og ind i de forskellige mennesker i baren, men i sidste ende står det klart for de fleste, at metalkuglerne bag det tynde glas nok betyder langt mere end noget andet. I traileren møder vi manden, der kommer på besøg.

"Blegheden i mandens ansigt er udtalt, selv om den kolde vind nok også har føjet en ekstra dimension til den. Kinderne er rødsprængte, og under hans mørke cowboyhat stikker halvlangt, hørgult hår frem. Ansigtet er blødt, som en drengs der lige er blevet til en mand, men blikket i hans øjne virker ældre end baren, spillemaskinen og ejeren til sammen. I døråbningen tøver han et øjeblik, før en af de lokale råber, at han skal lukke døren. Vinden skal ikke ind i deres varme. For dem er han en kuriositet, på trods af, at de ikke kender ordet. Det er sjældent at folk blot kommer ind for en kort bemærkning; endnu sjældnere at det ikke er nogen fra landsbyen.
Med sikre skridt går han op til baren, og placerer sig stående ved en barstol. Hans cowboystøvler klikker over gulvet. Den lyd kender de alle. De fleste af de lokale har stadig et par støvler gemt i skabet, som kun kommer frem ved specielt festlige lejligheder. Værten rømmer sig og kigger spørgende på den nyankomne. Et blegt smil flikker over begges ansigter, da der peges på taphanen med Carlsbergmærket. Sløvt løber øllen ned i det store glas; det føles som om tiden bliver strukket. Alles øjne er rettet mod den fremmede. På trods af hans unge alder, er han tiltrækkende på en måde, der får Lotte til at rette sig op, og får enkelte mandenæver til at knyttes. Kun en bliver ved med at tale. Ølhunden, der sidder ved siden af Lotte. Hans stemmebånd er evigt smurte.
Manden tager øllen fra bardisken, og lægger en femhundredekroneseddel. Da værten er færdig med at tælle byttepengene op, er han allerede langt derfra. Han står ved spillemaskinen, ser på den med mørke øjne. Den blinker og dytter til ham. Værten råber efter ham, men han vifter med hånden. Lad pengene ligge hvor de er faldet siger hans bevægelse. De lokale vender deres blikke fra ham, pånær Lotte, hvis øjne borer sig ind i hans brede ryg. Manden roder i sin lomme, omridset af hans fingre kan ses gennem det sorte buksestof. Så lukker hånden sig sammen. Knyttet trækker han den fri, og står et øjeblik med øl i den ene hånd og den anden sammenpresset. Det klirrer, da han åbner hånden, og femkroner falder ned på spillemaskinens glas.
De kigger op, de andre folk i kroen, og ser mønterne lægge sig tøvende til hvile, på nær en enkelt. Den drejer sig i luften, falder mod gulvet. Mandens knæ lyder som mørtelblandere, da han går halvt i knæ og griber den løse mønt. Med rolig mine ser han ud over de andre besøgende, men fæstner ikke sit blik på nogen af dem. Han ser på væggene bag dem og stolene de sidder på. Suger interiøret ind gennem øjne og porer. Så tager han en dyb indånding og smiler. Der lyder en klirren af glas og urolig hosten, da alle vender sig bort fra ham. Hans øjne virker uendelige som skovsøer; ikke den romantiske slags, men mørke huller hvor bunden er lige så fjern som den i en mergelgrav.
Femkronen forsvinder ind i maskinens bug, og lægger sig klirrende til ro. Spøgelset i maskinen vågner, og både lydene og farverne spiller voldsomt. Med en mine, som er han ved at henrette en uskyldig, trækker manden fjederen helt tilbage og slipper. Stålkuglen følger rampen op og bliver slynget i spil. Med et pling rammer den den første forhindring og bliver slået ind i den næste. Manden har bøjet overkroppen let ind over maskinen og placeret sine hænder på knapperne i siden. Klikkende ryger flipperne op og ned, maskinen belønner ham med brudstykker af musik og pointene tæller op. Uden at han blinker, drejer tallet forbi det syvende ciffer."

Trailer 94 - uddrag af I løngangen

En setting, et sted, der findes i rigtig mange genrer er baren. Den er især blevet brugt meget i science fiction (Historier fra Den Hvide Hjort - Clarke, The Draco Tavern - Niven), hvor baren ofte er blevet anvendt som et knudepunkt i en samling noveller - altså som et sted, der binder tingene sammen. Baren i sig selv bliver dog også anvendt i både fantasy og horror; der er noget almenmenneskeligt i muligheden for at drikke sig grundigt besoffen. Baren er dog ofte også et sted, hvor historier og erkendelser ser, om ikke dagens lys, så det beskidte og tilrøgede lokale. En del af tiltrækningen ved barer er nok også, at de ikke har ændret sig synderligt gennem menneskehedens historie - og sandsynligvis ikke vil ændre sig meget i fremtiden. Det gør baren til en, omend ikke unik, så speciel setting.


I I løngangen handler det om Steen, der lige er blevet droppet af kæresten og er journalist. Og det handler om Laust, der er løber. Bedst mens Steen sidder og har ekstremt ondt af sig selv, ankommer Laust til baren. Han har stadig løbetøj på, han sveder kraftigt, selv om det er vinter og han passer lige så godt ind i en mørk bar som en dromedar i et symfoniorkester. Ingen gør plads for den nyankomne, undtagen Steen, hvis journalist-instinkter er blevet vakt. Der må gemme sig en historie i løberen Laust. Resten af historien kan du læse i min samling Kærlighedsfrugt, der udkommer senere på året.

"Mens jeg bestilte, tog han huen af og sukkede tilfreds. Hans ansigt havde indtil nu været hårdt, men nu blødte varmen det en smule op. Han var tæt på de fyrre. Nok derfor han ikke havde været til OL i ´12. For hurtigt gammel. Selv begrænsede min løbeerfaring sig til et par skamfulde nytårsfortsæt og et enkelt forsøg på at imponere en noget yngre pige. Ingen af delene var lykkedes. Jeg rodede i min jakke, fiskede en krøllet pakke Caminante frem og tændte en. Den fede røg blandede sig med resten.
Jeg bliver nødt til at spørge,” sagde jeg. ”Hvad laver du her? På Hankatten ser vi ikke mange OL-løbere og slet ikke nogen, der stadig har sportstøjet på. Så hvad handler det her om? Du er heller ikke fast kunde, for det er jeg.”
Jeg gemmer mig,” sagde Laust hurtigt og rømmede sig. Hans sparsomme, lyse hår stod lige op i luften. Han var skaldet på toppen, så det resterende hår mindede mig om en munks tonsur.
Fra konen?” spurgte jeg og stoppede min hånd, der allerede var på vej ind i inderlommen efter min notesblok. Selv om jeg både ejede og brugte en smartphone, besad jeg stadig en inkarneret mistro til den moderne teknologi. Jeg lod den holde øje med mine aftaler og med, at jeg kom op om morgenen, men vigtige ting som historier insisterede jeg på at have i hard copy.
Nej. Slet ikke fra hende. Hun ville blive glad, hvis hun vidste, at jeg var her. Selvfølgelig ville hun blive mest glad, hvis jeg holdt helt op med at løbe, men det kan jeg ikke. Nogle ting er man ikke selv herre over. Ved du, hvad jeg mener?”
Jeg nikkede og trak notesblokken frem. ”Ja, jeg tror, jeg ved, hvad du mener. Du er heldig, at din kone forstår det.” Af gammel vane fugtede jeg kuglepennen med spidsen af tungen og satte den til papiret. Hurtigt skrev jeg hans navn øverst, efterfulgt af en række symboler; min selvopfundne stenografi.
Er du journalist?” spurgte han, og jeg genkendte den lette tøven, der ofte kendetegnede de mennesker, som var kendte, fordi de rent faktisk besad et talent. For anden gang nikkede jeg. Han tog en tår af øllen. Det var næsten fysisk til at se, hvordan tankerne en for en gjorde holdt bag hans øjne, før han efter et halvt minuts penge trak på skuldrene. ”Hvad du end skriver, må jeg så få lov til at læse det igennem først? Inden det bliver trykt?”
Det ser jeg ikke noget problem i,” svarede jeg, men bandede indvendigt. Når folk udbad sig den mulighed, betød det som oftest, at der virkelig var noget at komme efter, og når der var det, var det tit svært at få lov til at trykke de lækre detaljer. På den anden side virkede Laust som en fyr, der var til at tale med. Det ville ikke være helt umuligt at snakke ham i den retning jeg ville. Og det var trods alt ikke et sladderblad jeg arbejdede for længere. Nu da hans ansigt var lige foran mig, ruskede det i min hukommelse. Laust og jeg måtte være nogenlunde lige gamle. Han havde været noget af et stjernefrø dengang, Team Danmark og hele svineriet. Men så var der sket noget. Fra den ene dag til den anden var han holdt op med at løbe på konkurrenceplan. Jeg prøvede at huske grunden, men trak en nitte. Det eneste jeg var sikker på var, at det ikke havde noget med doping at gøre.
Okay. Så skål,” sagde han. Vi klinkede flasker. Han tømte sin, og jeg kunne ikke gøre meget andet end at bestille to nye. Da Dennis satte dem foran os, skævede han kort til mig, men jeg kunne ikke se om, det var bekymring eller forundring, der lurede under de store øjenbryn.
Hvem gemmer du dig så for? Skylder du nogen penge?” spurgte jeg, for hvis jeg ikke sagde noget, virkede det til, at det ville passe ham udmærket at sidde tavs.
Nej. Jeg har penge nok. Jeg gemmer mig for vejen.”
Der havde alle dage været larmende på Hankatten, så jeg satte hånden bag øret og hævede stemmen.
Hva' sagde du?”
Vejen,” svarede Laust roligt. ”Jeg er bange for vejen”"

Tillykke! Du har skrevet en død bog.

De fleste forfattere kan sikkert nikke genkendende til det næste jeg siger. På et tidspunkt, før din første bog udkom, havde du et billede af at det var alt der skulle til. Hvis bare din bog blev antaget, skulle resten nok komme. Læserne, interviewene, pengene, mulighed for at skrive den næste bog, kærlighed til dit værk. De fleste forfattere ved også at intet af det passer, medmindre de er blandt de forsvindende få, der har ramt plet med deres første bog.

Lad os være ærlige: De fleste er ligeglade med din bog. Ikke fordi de er onde, eller ikke har fået øjnene op for din storhed. De fleste af dem er ligeglade, fordi de ikke ved at din bog eksisterer. Selv hvis de registrerer at din nye udgivelse findes, har du ofte kun et splitsekund til at overbevise dem om at de skal læse den (du kan læse mere her). Det sekund må du hellere bruge godt, for din stemme skal overdøve det flerstemmige kor af anmeldere, der alle sammen anmelder den samme bog OG de store forlags reklamekroner OG din mulige læsers præferencer og smag. Det er ikke let, men det er muligt.

Selv hvis det lykkes at få nogen til at læse din bog, selv hvis det lykkes dig at få den anmeldt, så lever den på lånt tid. Medmindre du har skabt en sællert af de helt store, er din bog uhelbredeligt syg og vil meget snart dø. De fleste bøger dør indenfor et halvt til et helt år efter deres udgivelsesdag. En hel del klarer den til to-årsmærket. Alt over det er usædvanligt. Grunden til at din bog dør er at der hele tiden kommer nye bøger. Ny er ikke det samme som bedre. Ny er ikke det samme som dygtigere. Det er blot nyt og der kommer så mange nye bøger, at din bog ganske enkelt drukner. Ikke fordi du er dårlig eller dum, men fordi du er en blandt mange forfattere. Det er hårdt at se sin bog dø, for det er trods alt dig selv der har givet den liv.

Heldigvis kan du skrive en ny bog. I nogle tilfælde kan den nye bog være med til at give den næsten afdøde kunstigt åndedræt, fungere som en lettere defekt organdonor. I andre tilfælde kan en ny bog kortvarigt vække en tidligere bog fra de døde. Men ak, det samme sker med den nye bog. Den afgår ved døden inden længe. Nogle bøger afgår hurtigere ved døden end andre. Novellesamlinger og antologier er født med en kort livstid. Romaner noget længere, men i sidste ende skal de samme sted hen. Til kirkegården, hvorover der med gotiske bogstaver står Backlist.

En af de sværeste ting som forfatter er når man går en tur på backlisten. Man har blomster med og ved hver titel stopper man op. Læser deres gravsten, og hvisker måske et par ord over den faldne. Især de bøger som aldrig fik en ordentlig mulighed for at blive læst nager, og det er dem man bruger længst tid ved. Man tænker, om man kunne have gjort mere eller andet. Om udgivelsesdatoen var forkert, om forsidens font var for ydmyg eller prangende. Under alle omstændigheder er det for sent nu. Hver bog havde kun én chance. 

Men hvad skal man så gøre? Ingen har lyst til at vade rundt i lig, metaforiske, symbolske eller virkelige. Der er ikke så meget at gøre. Man kan forsøge at sælge ældre værker billigere. Man kan udelukkende tage dem med til signeringer. Man kan fokusere på tidligere titler, når man er ude som offentlig person. Alt tyder på at det ikke virker. Der er kun en eneste ting, der fungerer og det er at skrive en bestseller. Hvis det sker er det dommedag, for de døde vækkes og vandrer på Jorden.

I sidste del af indlægget vil jeg tillade mig at tale til et andet du, nemlig køberen. Det betyder ikke at det andet du, forfatteren, ikke må læse med. Jeg vil bede dig om en tjeneste. Hvis du godt kan lide en forfatters bog, så tjek hans eller hendes bagkatalog ud. Køb en ekstra bog, hjælp et døende værk. Men hvorfor, tænker du? Hvorfor ikke bare investere i den nyeste, hvis det er? Fordi alle de gamle er præcis lige så gode som de altid har været. De bliver ikke ringere af at ligge på backlisten og desuden er det måske lige præcis dit køb, eller din læsning der er med til at genoplive en bog. Gør forfatteren en tjeneste og giv den stjerner på sites som Goodreads, hvor andre kan se hvad du læser. Fortæl på facebook om den her fede bog. Anmeld den på din blog eller snak med dine venner om den. Lån den på biblioteket. Giv den som gave. Share dette indlæg om du har lyst. Det gavner mere end du tror.

De næste par uger vil jeg på min officielle fanside på facebook smide alle mine gamle værker op, med citater fra de anmeldelser de har fået. Jeg håber at det kan være med til at få de døde, om ikke til at vækkes, så i det mindste rotere i deres grave. Her må du også meget gerne selv like, eller dele det hele med dine venner. Tak for tiden.

Junis arbejde 2015

Solen banker ned over Nørrebro, selv om der kun er gået en uges tid af min ferie (ikke engang) har jeg fået afsluttet en håndfuld projekter og dagene strækker sig ud foran mig som et enormt tidstæppe, fyldt med potentiel skrift. Det er virkelig i ferierne jeg kan mærke hvordan skrivningen får lov til at indtage førsteprioritet. Heldigvis får jeg dog også lavet noget, selv om det ikke er ferie.


Juni måned har budt på forskellige projekter, af forskellig art. Ikke mindst er jeg ENDELIG blevet færdig med romanen Et satans arbejde. Dog er det også blevet til en enkelt novelle.

Tredimensionale Daniel (9600 ord, humor/fantastisk fortælling)
Et satans arbejde (135800 ord. Fantastisk fortælling)

Tredimensionale Daniel handler om det unge par Daniel og Anika, der bor i forstæderne. En dag, midt i morgenmaden, ankommer en pakke. Det viser sig at den indeholder De Vises Sten og den slags er ikke nemt at håndtere. Lettere bliver det ikke, da der dagen efter kommer en ny pakke. Og dagen efter igen en tredje. For hvem er det, der sender alle de pakker, og hvorfor er det Daniel og Anika, der skal have dem?

Et satans arbejde vil jeg fortælle mere om i et senere indlæg. Lige nu får manus lov til at hvile i rigtig lang tid. Det har været et stort arbejde at skrive.

Det er også blevet til et enkelt Skår:

Verdensfald (om en kvinde, Karthagos ødelæggelse og tamponer)

Juni måned var også måneden, hvor jeg lagde sidste hånd på ikke bare et, men to manuskripter. Det ene, Al kødets gang, er lige på trapperne og udkommer den 15. juli. Du kan læse mere om den i dette blogindlæg. Den anden, Kærlighedsfrugt, er en novelle-samling (horror), der har været igennem en række omskrivninger, men nu mere eller mindre er klar. Vi (forlaget og jeg) venter dog på en helt speciel illustration, der skal være en del af bogen. Novellesamlingen udkommer til efteråret. Det har været rigtig fedt at afslutte to projekter, så det atter er muligt at vende fokus mod fremtiden. Ligeledes har jeg sendt ind til to konkurrencer, så det bliver spændende at se hvordan det går.

Den 13/6 var der oplæsning sammen med mange andre forfattere fra Dansk Forfatterforening i Ørsteds-parken. Omkring 40 forskellige forfattere læste op, fordelt på seks "scener". Jeg stod for ansvaret for min, og selv om det lyder frygtelig fint, var det ikke stort andet end at huske folk på hvornår de skulle læse. Det var en god dag med fremragende vejr, kolde øl og et par spændende oplæsere. Selv kom jeg på til sidst, og det var en verdenspremiere, da jeg læste prologen til Et satans arbejde op. Det blev vel modtaget. Desværre var arrangementet ikke så godt besøgt, hvilket altid er en udfordring med de store oplæsningstabernakler.

Juli måned bliver spændende, ikke mindst fordi jeg får min sjette udgivelse der, men også fordi jeg går i sving med en for mig helt ny disciplin. Jeg vil ikke afsløre noget endnu, men jeg håber på det bliver fantastisk. Alt godt til jer alle sammen.

Al kødets gang

For omkring halvandet år siden kom Henrik Harksen fra forlaget HHP til mig og spurgte om jeg ikke havde lyst til at skrive en kortroman til hans forlag. Den skulle være en del af en ny serie med undertitlen gotisk krimi, og hvordan jeg tolkede det, var op til mig. Jeg svarede at det kunne jeg godt, og nu er det så 2015 og kortromanen (på grænsen til at være en roman) er nu lige på trapperne.


Efter den indledende aftale, kom der en mail, hvor min nu forlægger skrev til mig, at han gerne ville se hvad jeg kunne gøre med følgende elementer: En familie og en mørk og dyster hemmelighed fra fortiden. Da jeg så hvad han havde foreslået, kunne jeg ikke gøre andet end at grine, for den konstellation af plot-elementer måtte vel næsten høre til de mest brugte - på linje med uopnåelig kærlighed mellem to unge fra forskellige kår eller hjem/ud/hjem-tanken. Efter jeg var færdig med at grine, begyndte jeg så at tænke, og noget af det første der faldt mig ind var, at når jeg var blevet serveret noget, der var set før, skulle jeg netop lade det lede mig og ikke stritte imod. Så jeg tilføjede yderligere elementer, der spillede på nogle af horrors konventioner - som f.eks. et gammelt hus og en dyb kælder.

Selv om jeg jonglerede og legede med nogle elementer, der kan opfattes som klichéer, forstod jeg også hurtigt, at der skulle være mere end det i fortællingen. Faktisk havde jeg ikke skrevet mere end en side eller to, før jeg tænkte at sproget i sig selv måtte gøres til en faktor. Resultatet af det er blevet, at Al kødets gang både kan læses som en gotisk krimi (med vægt på gotisk) og som et stykke realisme (på grænsen af socialrealisme). Hvad jeg er rigtig stolt af er at de to måder at se fortællingen på, ikke udelukker hinanden. 

Forsiden er direkte forbundet med fortællingen. Søren, der har forladt sit barndomshjem af uvisse grunde og for mange år siden, bliver kaldt hjem fordi hans mor ikke længere kan klare sig selv og Sørens eneste anden familie ikke er interesseret i at tage vare på hende. Søren bliver dog lokket med udsigten til at arve familiens formue og firma, ting der tilsammen vil kunne gøre livet meget komfortabelt for ham. Jeg er meget glad for at forsiden kommunikerer en blanding af det gotiske og det krimi-fokuserede. Der er noget ganske ildevarslende over løkker, der kan strammes til og samtidig er reb både et effektivt redskab til at begå mange forbrydelser og ladet med symbolik. Det er sådan lidt mumser, hvis man spørger mig.

Er det så anderledes at have skrevet en fortælling, fordi man bliver bedt om det? Ja, selvfølgelig er det det og nej, det er det ikke. Inden jeg skrev Al kødets gang havde jeg allerede en spøgelsesagtig outline liggende til noget større, og det var den idé der blev skrevet sammen med forlæggerens tanker - så på den måde kan man sige at jeg faktisk fik de resterende brikker til historien, netop ved at blive bedt om at skrive den. Skriveprocessen har dog været identisk - ikke mindst fordi jeg har haft mine sædvanlige frie hænder til at vride og vende fortællingen som jeg ville. Forlæggeren og jeg har kommunikeret en del frem og tilbage over mail, slutningen er blevet skrevet om, og der er blevet tilføjet nogle flere kapitler i forhold til første udkast, men alle de ting ville også være sket med et 'normalt' manus. Så egentlig vil jeg gå i rette mig selv. Det har været præcis det samme som at skrive noget uden at blive bedt om det, og det gør Al kødets gang lige så meget mit barn som mine andre udgivelser.

Jeg håber du har lyst til at købe den og læse den. Jeg synes i hvert fald den er det værd. Så meget, at jeg i dette indlæg har holdt kortene helt tæt ind til kroppen, for ikke at ødelægge noget. Al kødets gang udkommer den 15. juli på HHP og kan købes ved at følge linket.

Trailer 93 - uddrag af En tragedie

En helt speciel indvåner i det fantastiske horror-land er det gotiske, det victorianske gys, der bygges elegant op, gør meget ud af beskrive hovedpersonen og dennes omgivelser. En spændende hægte på netop det gotiske gys er at det i meget lang tid blev betragtet som litteratur på lige fod med alt muligt andet. Det er først på randen af det tyvende århundrede, at det bliver smidt til side som underlødigt og/eller tidsspilde.


I min kommende novellesamling Kærlighedsfrugt optræder novellen En tragedie, og den novelle er mit forsøg på at skrive en victoriansk/gotisk fortælling, sat i vores tid. Andrea er hovedpersonen, hun er ganske bjergtaget af Patrick, men problemet er blot at de bor i hver deres ende af landet. Alligevel beslutter de sig for at ses, og det bliver en særlig rejse gennem Danmark, fyldt med kærlighed, forventning og håb ..og rædsel.

"Da hun trådte ud af hoveddøren, lå København badet i et sælsomt og magisk skær. Træernes blade var røde og grønne tæpper, der langsomt dryssede til jorden. Hver en bygning og facade glitrede med et særligt potentiale, og alle dørtelefoners metalriste beredte sig på at sprede menneskers stemmer fra private rum til det store hele. Andrea trak kufferten mod busstoppestedet, og hvert andet øjeblik, når hjulene gjorde et bump mod brostenene, var det en isning af forventning, der skød fra stenbroen op gennem hendes arme og fæstnede sig i sindet. Hun var så forelsket, at selv den gule bus fyldt med regnvåde eksistenser faldt hende omgærdet af et fortryllet skin.
Chaufføren sendte hende et smil, og bippet fra den blå cirkel, da hun førte rejsekortet ind foran den, var muntert. Hun blev nødt til at stå op, for tasken var for stor til at komme ind ved sæderne, men det gjorde hende ikke det mindste. Bussens befolkning var lutter smil og venlighed denne morgen. Det var som om de også opfangede, at der var noget ganske særligt på spil her. Andrea rørte ved telefonen, der som et blødt dyr hvilede i hendes lomme. Patrick havde ikke skrevet, for det havde de aftalt, at han ikke skulle. Denne dag skulle de slet ikke snakke, før de kunne bruge deres tunger og begge hænder. Det var et ritual, de selv havde opfundet, og et der udspillede sig for første gang.
Hun opdagede først regnen, da den perlede ruden til, men selv de mange dråber fra himlen kunne intet spolere. I tasken var der en paraply, og indeni følte hun stadig solskin. Bussen trak ind til siden, og dørene gik op. Den gulkalkede mur ind til kirkegården var baggrundstæppe for en gammel mand med stok, der stod af. Andrea smilede til hans ryg. Hvor måtte det være spændende at leve så længe. Alle de minder, der stod på spring. Hvordan kunne det overhovedet blive tid til at skabe nye? Dørene gik i, ny regn plettede dørene, og hun fulgte den gamle med øjnene. Han forsvandt ind på kirkegården og blev straks omfavnet af to kvinder, hvis ansigter var ganske udtværede af uvejret. Andrea glemte ham, da bussen med et ryk satte i gang.
Den gamle station, der gennem de sidste mange år havde været under reparation, lignede stadig et bombekrater, men hvor den alle andre dage havde slået Andrea som et frygteligt morads, var den denne morgen noget ganske andet og dragende. Da hun stod af bussen slog det hende, hvor privilegeret hun var at opleve dette stykke af historien. Hun betragtede de enorme huller, de bulede spånplader og de bredrøvede arbejdere med glødende øjne. Det var skabelse i aktion. Al den mørtel, alle de sten, alle de skovle og alle de jordbunker ville til sidst være en del af noget nyt og smukt. Bestanddele omdannet til helheder og hun tænkte på Patrick og den måde, han sagte lo på, når hun fortalte om noget, hendes veninder havde gjort. Rulletasken skramlede over byggerierne og dykkede sammen med Andrea ned i mørket, hvor toget ventede.
Rejsen ville tage lidt under tre timer. Andrea havde sat sig ved vinduet. På en og samme tid var timerne de korteste og de længste i hele hendes liv, og hun forsøgte at bortjage tankerne med bogen fra tasken. Det var en Patrick havde foreslået hende. Skruen strammes af Henry James. Den havde været svær at komme i gang med, selv om det hun holdt var en lille bid af Patricks smag. Efter de første ti sider var det gået bedre, og efter tyve havde hun helt vænnet sig til det lidt gammeldags sprog. Den var spændende. Handlede om en præstedatter, der fungerede som guvernante for et par børn på et gammelt landsted. Den var lige så engelsk som Stolthed og fordom og fodboldvold. Alligevel havde hun svært ved at fordybe sig i den. Tankerne summede som fluer om et lig."

Junis nyheder - om forsider, priser, diskussioner og oplæg

Hvis jeg skal være pinligt korrekt, er dette indlæg nyheder fra både maj og juni. Jeg tænker det er bedst at samle lidt til bunke, da tingene har det med at ske drypvis. Som vanligt arbejder jeg mange timer dagligt med min skrivning, ikke mindst fordi jeg har gang i flere projekter, men jeg overvejer faktisk at tage et par dages ferie i juli. Det er nok en vanvidstanke jeg kommer til livs i løbet af sommeren.


Efter mange måneders arbejde er det endelige manus og forsiden til min næste udgivelse klar. Som du kan se på forsiden, er titlen Al kødets gang, den udkommer på H. Harksen Productions og bliver en del af serien gotisk krimi (en hybrid, der forsøger at trække på elementer fra krimi såvel som horror). Når bogen udkommer vil jeg vie et indlæg til den alene, men jeg kan allerede nu sige at jeg er meget imponeret over forsiden. Den har noget ganske fascinerende over sig. Hvis alt går som det skal, udkommer bogen meget snart. I længde er den lidt over 40.000 ord, hvilket enten gør den til en lang kortroman eller en kort roman.

I sidste måned skrev bibliotekar på Odense Bibliotek, Jan M. Johansen, et indlæg med titlen Nyere dansk horror – et vue gennem tiden. Det var en rigtig fin gennemgang af mange af de forfattere, der gennem de sidste 15 år er vokset frem, såsom Jonas Wilmann, Patrick Leis, Steen Langstrup, Thomas Strømsholt, Teddy Vork og Christian Reslow, for nu at nævne nogle få. Hvad jeg også synes er rigtig godt ved indlægget er at Jan husker de andre folk, der er involveret i dansk horror, men som ikke optræder primært (eller slet ikke) som forfattere. Folk som Henrik S. Harksen og Mathias Clasen får en behørig salut med på vejen. Selv har jeg æren af at blive nævnt et par gange, hvilket jeg selvfølgelig er meget glad for. Artiklen er værd at læse, både for den systematiske gennemgang af genren, men også for litteraturlisten til sidst. Alene den kan sikre mange søvnløse nætter. Dog er der også plads til forbedringer, da jeg bl.a. tænker at Michael Kamp er underrepræsenteret.

I sidste weekend var der Fantasticon, og der var jeg nomineret til Niels Klim-prisen i to kategorier. Heldigvis vandt jeg i den ene, for kortromanen Live, der er halvdelen af min dobbeltroman Ambrosia/Live, og nu pryder trofæet min boghylde. Jeg kunne desværre ikke være der på dagen, så jeg modtog den dagen efter. Et stort tillykke til de andre vindere - og du kan se hvem det var, ved blot at følge linket.

Det der med at smile kan jeg bare ikke finde ud af. (Foto: Niels Dalgaard)
 
Det er ingen hemmelighed at det er vanskeligt at klare sig som genreforfatter i Danmark. Jeg bruger ordet genreforfatter, selv om jeg egentlig finder det forkert og hæmmende, for enten er al litteratur (og det ord bruger jeg derimod) genre, eller også er der ikke noget der er. Ikke desto mindre har der i de sidste par uger været ophidsede debatter i alle forgreninger af det litterære miljø. Mette Høegs omdiskuterede klumme om kvindelige forfattere vil jeg ikke komme ind på, men i stedet for kort vende projektøren mod andedammen i andedammen, nemlig det fantastiske miljø i Danmark. Rasmus Wichmann har begået et indlæg på Litteratursiden, betitlet Er amatørismen skadelig?, hvor i hvert fald en del af teksten handler om hvorvidt fanmiljøet i virkeligheden er den fantastiske litteraturs største fjende. Efterfølgende kammede facebook over i mange vrede fans, der følte sig trådt på, nedvurderet og/eller latterliggjort og debatten blev også derefter. Atter efterfølgende postede Flemming Rasch indlægget Fandom: Rygklapperi eller kreativt fællesskab? , som jeg tænker er en sober adressering af mange af klagepunkterne. Det store problem er blot, at som jeg ser det, er der ingen afklaring, ingen tanker videre. Det er et råb, mødt med forargelse, modråb, adressering og om et øjeblik har ringene i vandet lagt sig igen.

Men, sidder jeg ikke bare og lurepasser? Forholder mig til hvad andre siger, men siger ikke selv noget? Jo, det er der noget om. Som forfatter ser jeg mig selv som ret inhabil i meget af denne sag - er det overhovedet min rolle at være debattør i diskussionen om fandom, eller er min rolle at levere teksterne? Selvfølgelig gør jeg mig mine tanker, men bør jeg bringe dem til torvs? Jeg vil runde mit indlæg af med at sige følgende: Det fantastiske miljø i Danmark anno 2000 og det fantastiske miljø i Danmark i 2015 er ikke det samme, og derfor tænker jeg at tiden er kommet til at tænke anderledes tanker. Dermed ikke ment at tankerne har stået stille. De femten år har fostret antologier, magasiner, nye forfattere, spændende cons og fede tiltag, og alle de ting skal der værnes om, på den ene eller anden måde. Men når det alt sammen er fostret, er det måske også relevant at overveje hvordan det kan begynde at vokse sig stort?