Ambrosia/Live
Forlaget Valeta/Out of print
I halvfjerdserne blev der udgivet kioskbaskere, og en særlig afart af dem var vendebøgerne. De bestod af to korte (eller lange) romaner, der vendte hver sin vej. Jeg genoplivede formen med Ambrosia/Live, to forskellige historier, der vendte i hver deres retning. Dog tog jeg ideen et skridt videre. For at få det fulde udbytte af Ambrosia/Live, kan det være en god idé at læse den mindst to gange - en gang hvor man starter med Ambrosia, og en gang hvor man starter med Live. Ambrosia/Live er til dato den af mine bøger, der har delt vandene mest. Live vandt Niels Klim-prisen i 2014 i kategorien kortroman.
Lektøren siger
Forfatteren skriver sci-fi, gys og horror. I denne spejlvendte dobbeltroman udfoldes to historier, der spejler hinanden og reflekterer over den menneskelige natur, skæbne og undergangens væsen. Til læsere af forfatterskabet og genrerne Man skal gide genren og så får man to fine historier om menneskets ikke altid lyse fremtid. Historierne er velskrevne og præmissen for dobbeltheden god.
OBS
E-bogen kan ikke længere købes. Ønsker du et eksemplar af papirbogen, så send mig en mail.
Anmeldelser
Bogrummet.dk
★★★★★
Jeg er altid en smule tøvende overfor dansk litteratur, især hvis genren er sci-fi, men jeg følte mig eventyrlysten og omslaget var interessant. Silvestri skriver godt og tilgængeligt om et emne der emmer af mystik og science fiction og i en dansk setting. Det har været en spændende rejse gennem Silvestris fortælling og jeg glæder mig til at læse hvad der ellers er af bøger fra denne forfatter.
Bogblogger.dk
Verdens undergang er på vej, Ambrosia viser hvordan den starter og Live hvordan den slutter. Begge bøger har skruet godt op for de erotiske elementer og der er godt med konflikter mellem personerne, hvilket gør Ambrosia/Live til glimrende underholding i sommervarmen inklusiv masser af twist til eftertanke, hvis man holder af historier om verdens undergang.
Himmelskibet
Det er begge gode historier, men specielt Ambrosia faldt rigtigt godt i min smag med sine mytologiske elementer, der trækker strenge til en række forskellige mytologier.
Det er primært noveller vi har set fra Silvestris hånd, og disse historier ligger da også på grænsen imellem langnoveller og kortromaner, men han arbejder sig dog imod det at skrive i romanlængde. Det skal selvfølgelig nævnes at Silvestri har udgivet murstensromanen Pandaemonium.
Ambrosia / Live læses hver for sig, men står stærkt sammen, og giver samlet en rigtig god bogudgivelse.
Litteratursiden
Begyndelser og undergange er temaerne i denne sprogligt flotte dobbeltroman fra A. Silvestri. Man ved aldrig helt, hvad man kan forvente, når A. Silvestri udgiver noget nyt, bortset fra at man kan være sikker på, at det er sprogligt lækkert. Jeg må indrømme, at jeg ikke lige umiddelbart fangede, at historierne afspejler hinanden (bortset fra det åbenlyse tema, fødslen), men efter endt læsning, hvor tankerne blev ved med at kredse om dem, var der alligevel noget. Hvor den ene fortælling handler om en begyndelse, handler den anden om en afslutning. Ambrosia/Live er måske ikke Silvestris bedste bog, men med sin skæve tankegang og flydende pen er han altid værd at læse, så indtil næste udspil kommer, er denne dobbeltroman udmærket tidsfordriv.
Apokalyptisk.dk
★★★☆☆
Der er ingen tvivl om at Ambrosia er den stærkeste af de to kortromaner, men Live har sit på det tørre hvad angår satirisk bid. På den måde supplerer de hinanden godt – det mystisk lyriske over for det brutale og spottende. Kvalitetsforskellen er dog så stor at historierne aldrig smelter perfekt sammen, og det er en skam. Den spøjse indpakning kommer ikke helt til sin ret, men det er smukt at genoplive den, om ikke andet så af retroromantiske årsager.
Ambrosia/Live er en noget anderledes oplevelse, hvis man er vant til Silvestris udpenslede horror og splat, eller hans stilrene sci-fi. Men jeg vil alligevel gerne anbefale at man giver den et forsøg – om ikke andet, så for Ambrosias skyld. Dobbeltudgivelsen rummer klart mere kanel end skidt.
Bloggen Boghjørnet
★★☆☆☆
Jeg startede med at læse Ambrosia, hvilket var en ret blandet oplevelse. Jeg synes som sådan, at fortællingen var fed nok, og jeg blev da også revet godt med af den. Desuden fandt jeg den virkelig spændende. Men samtidig var fortællingen virkelig mærkelig, og nogle gange synes jeg, det hele virkede lidt for langt ude. Jeg troede desuden, de to fortællinger ville hænge sammen på en eller anden måde, men det følte jeg ikke rigtig, de gjorde. Dette kan dog bare være mig, der har misforstået noget.
Hvis jeg skulle rate de to fortællinger hver for sig, så ville jeg give Ambrosia 3 stjerner og Live ville få 1 stjerne.
Den lille bogblog
Det er nogle ret originale historier – ikke mindst den første, hvor mysteriet om kæmpekvinden og hendes børn er både fascinerende og samtidig nærmest poetisk skrevet. Men også dommedagshistorien formår at opbygge en spændende og intens stemning, selvom man godt kender slutningen på forhånd. Er du til originale og måske lidt sære historier med en vis portion mindfuck, så kan disse to historier af A. Silvestri måske være noget for dig. Vær opmærksom på, at de to historier er meget forskellige stilmæssigt. Læs mere.
Anden Omtale
Her står jeg med Niels Klim-prisen. Foto: Niels Dalgaard.
Jeg fortæller om Ambrosia/Live
“Det har været en spændende rejse gennem Silvestris fortælling og jeg glæder mig til at læse hvad der ellers er af bøger fra denne forfatter.”