Tillykke! Du har skrevet en død bog.

De fleste forfattere kan sikkert nikke genkendende til det næste jeg siger. På et tidspunkt, før din første bog udkom, havde du et billede af at det var alt der skulle til. Hvis bare din bog blev antaget, skulle resten nok komme. Læserne, interviewene, pengene, mulighed for at skrive den næste bog, kærlighed til dit værk. De fleste forfattere ved også at intet af det passer, medmindre de er blandt de forsvindende få, der har ramt plet med deres første bog.

Lad os være ærlige: De fleste er ligeglade med din bog. Ikke fordi de er onde, eller ikke har fået øjnene op for din storhed. De fleste af dem er ligeglade, fordi de ikke ved at din bog eksisterer. Selv hvis de registrerer at din nye udgivelse findes, har du ofte kun et splitsekund til at overbevise dem om at de skal læse den (du kan læse mere her). Det sekund må du hellere bruge godt, for din stemme skal overdøve det flerstemmige kor af anmeldere, der alle sammen anmelder den samme bog OG de store forlags reklamekroner OG din mulige læsers præferencer og smag. Det er ikke let, men det er muligt.

Selv hvis det lykkes at få nogen til at læse din bog, selv hvis det lykkes dig at få den anmeldt, så lever den på lånt tid. Medmindre du har skabt en sællert af de helt store, er din bog uhelbredeligt syg og vil meget snart dø. De fleste bøger dør indenfor et halvt til et helt år efter deres udgivelsesdag. En hel del klarer den til to-årsmærket. Alt over det er usædvanligt. Grunden til at din bog dør er at der hele tiden kommer nye bøger. Ny er ikke det samme som bedre. Ny er ikke det samme som dygtigere. Det er blot nyt og der kommer så mange nye bøger, at din bog ganske enkelt drukner. Ikke fordi du er dårlig eller dum, men fordi du er en blandt mange forfattere. Det er hårdt at se sin bog dø, for det er trods alt dig selv der har givet den liv.

Heldigvis kan du skrive en ny bog. I nogle tilfælde kan den nye bog være med til at give den næsten afdøde kunstigt åndedræt, fungere som en lettere defekt organdonor. I andre tilfælde kan en ny bog kortvarigt vække en tidligere bog fra de døde. Men ak, det samme sker med den nye bog. Den afgår ved døden inden længe. Nogle bøger afgår hurtigere ved døden end andre. Novellesamlinger og antologier er født med en kort livstid. Romaner noget længere, men i sidste ende skal de samme sted hen. Til kirkegården, hvorover der med gotiske bogstaver står Backlist.

En af de sværeste ting som forfatter er når man går en tur på backlisten. Man har blomster med og ved hver titel stopper man op. Læser deres gravsten, og hvisker måske et par ord over den faldne. Især de bøger som aldrig fik en ordentlig mulighed for at blive læst nager, og det er dem man bruger længst tid ved. Man tænker, om man kunne have gjort mere eller andet. Om udgivelsesdatoen var forkert, om forsidens font var for ydmyg eller prangende. Under alle omstændigheder er det for sent nu. Hver bog havde kun én chance. 

Men hvad skal man så gøre? Ingen har lyst til at vade rundt i lig, metaforiske, symbolske eller virkelige. Der er ikke så meget at gøre. Man kan forsøge at sælge ældre værker billigere. Man kan udelukkende tage dem med til signeringer. Man kan fokusere på tidligere titler, når man er ude som offentlig person. Alt tyder på at det ikke virker. Der er kun en eneste ting, der fungerer og det er at skrive en bestseller. Hvis det sker er det dommedag, for de døde vækkes og vandrer på Jorden.

I sidste del af indlægget vil jeg tillade mig at tale til et andet du, nemlig køberen. Det betyder ikke at det andet du, forfatteren, ikke må læse med. Jeg vil bede dig om en tjeneste. Hvis du godt kan lide en forfatters bog, så tjek hans eller hendes bagkatalog ud. Køb en ekstra bog, hjælp et døende værk. Men hvorfor, tænker du? Hvorfor ikke bare investere i den nyeste, hvis det er? Fordi alle de gamle er præcis lige så gode som de altid har været. De bliver ikke ringere af at ligge på backlisten og desuden er det måske lige præcis dit køb, eller din læsning der er med til at genoplive en bog. Gør forfatteren en tjeneste og giv den stjerner på sites som Goodreads, hvor andre kan se hvad du læser. Fortæl på facebook om den her fede bog. Anmeld den på din blog eller snak med dine venner om den. Lån den på biblioteket. Giv den som gave. Share dette indlæg om du har lyst. Det gavner mere end du tror.

De næste par uger vil jeg på min officielle fanside på facebook smide alle mine gamle værker op, med citater fra de anmeldelser de har fået. Jeg håber at det kan være med til at få de døde, om ikke til at vækkes, så i det mindste rotere i deres grave. Her må du også meget gerne selv like, eller dele det hele med dine venner. Tak for tiden.