Pandaemonium - fra manus til bog

Pandaemonium er min debutroman, hvad læsere af denne blog nok efterhånden har forstået. Den udkom den 11. november 2011, men indtil da havde den været igennem en hel del. Dette indlæg vil meget firkantet kortlægge, hvad der sker fra en bog bliver antaget til den står som færdigt produkt. Måske kan andre håbefulde forfattere på den måde få en forståelse for, hvad man som forfatter skal igennem, før man kan stå med sit færdige barn i hånden.

-------------------------------------
2007-2009
Over tre sommerferier skrev jeg Pandaemoniums tre dele. Dengang hed delene ikke det de gør i dag, men havde snuppet deres titler fra den græske mytologi. Pandoras væske, Samsons år og Akilles selv. Når jeg siger tre sommerferier, er det lidt en underdrivelse. Sammenlagt drejer det sig nok om 14 måneder.

Januar 2010
Forlaget Valeta, som havde udgivet en af mine noveller, sagde nej tak til en novellesamling, men spurgte i samme åndedrag om "jeg ikke havde noget længere". Det havde jeg, og fluks blev alle tre dele sendt af sted.

Marts 2010
Valeta vendte tilbage med den gode nyhed, at de gerne ville udgive min roman. Desværre kunne de endnu ikke sige noget om hvornår, men vi nåede frem til en koncensus, der hed "i nærmere fremtid"

September 2010
Kontrakten blev underskrevet. En fantastisk følelse at vide, at jeg nu ikke kun var novelleforfatter, men også snart romanforfatter - noget, der lader til at veje meget tungere.

Oktober 2010 - Januar 2011
I løbet af disse måneder redigerede jeg i romanen. Mange stykker blev taget ud, andre voldsomt omskrevet og nogle flagrende tråde blev hæftet sammen. Først nu gik det op for mig, hvor enormt mit værk var. Over 1000 manuskriptsider. Jeg var en meget træt mand i den periode, og fritid var kun noget andre mennesker havde.

Januar 2011
Romanen, der indtil nu havde haft arbejdstitlen Pandoras Væske, blev omdøbt til Pandaemonium. Det var en reference til Miltons værk Paradise Lost, samt en alternativ stavemåde af ordet Pandemonium. Det lille A gjorde en voldsom forskel.

Januar 2011 - Februar 2011
Valetas betalæsere og redaktører gik min ændrede version igennem. De kom med nogle forslag til ændringer, men langt de fleste af dem var på det sproglige område frem for handlingen.

Februar 2011 - Maj 2011
Bogen gik gennem sin anden redigeringsrunde. Jeg slettede en god portion, styrkede hele romanens mytologiske element og skrev enkelte ting til. Som i første omgang ejede jeg ingen fritid, alle døgnets timer var optaget af zombier, egyptisk mytologi og lægemidler. Bogen blev inddelt i kapitler, og prompte skrottede jeg ni af slagsen. Der var ingen brug for dem. Bogen bliver endeligt delt i tre dele, og der føjes citater til hver del. I denne periode tager jeg også det aparte valg, at lade første del være skrevet i nutid og de følgende to i datid.

April 2011
Forlaget og jeg mødes og finder bogens forside. Flere kandidater var oppe at vende, men vi endte ved den fremstrakte hånd. Det var jeg meget tilfreds med, da det netop senere viste sig at den har en enorm signalværdi (positiv såvel som negativ). Der debateres livligt om hvorvidt romanen skal være en mursten, eller deles i tre.

Maj 2011 - Juli 2011
Forlaget gennemgår romanen for anden gang. Den oprindelige udgivelsesdato rykkes, da redigeringen går langsommere frem end forventet. Det er jeg ærgerlig over, men accepterer det. Hellere at bogen bliver bedre, ved at der går lidt længere tid. Jeg vælger at dedikere bogen. Den enormt fede trailer til bogen kommer ud.

August 2011 - September 2011
Udgivelsesdatoen rykkes igen, grundet værkets enorme størrelse og forlagets forpligtelser overfor andre forfattere. Jeg er ikke længere irriteret, men venter stadig spændt.

Oktober 2011
Jeg får den endelige udgivelsesdato, der passende kommer til at være den dejlige dato 11-11-11. Nu bobler det indeni mig. Snart at skulle holde sit digre værk i hånden.

5. november 2011
Til Fantasticon sker det endelig. Jeg bliver givet bogen tyve minutter før jeg skal på scenen og interviewes om den. Jeg er totalt blæst og klassificerer med det samme romanen som "et dødeligt slagvåben".

11. november 2011
Den officielle udgivelse på BogForum.

----------------
Det var selve processen, men på en måde begyndte det svære arbejde først bagefter. Nemlig ventetiden. Hvordan ville den blive modtaget af publikum, hvordan ville en evt. lektørudtalelse lyde og hvordan ville jeg egentlig selv have det med den efter et par måneder.

Heldigvis er den blevet rigtig godt modtaget, af både anmeldere og lektøren. Der faldt en tung vægt fra mine skuldre. Hvad jeg selv mener? Jeg er pissehamrende stolt. Det jeg har bedrevet er et storværk, og jeg kan ikke helt selv forstå, hvordan jeg har skrevet så meget og holdt sammen på historien. Selvfølgelig er der nogle ting ved romanen, som jeg godt kunne finde på at tage op til revurdering, men sådan er det altid (har jeg hørt fra mine kolleger). Om mine tanker bliver aktuelle vil først vise sig i tilfælde af et andet oplag.