Trailer 76 - uddrag af Den allersidste dans

Trailer 76 kommer til at handle om Ragnarok, om verdens ende, om apokalypsen. Engang imellem er det sundt at tage et langt kig ud over afgrunden og forestille sig intetheden, så længe man blot husker at trække hovedet til sig i tide (frit efter Nietzsche). Men kan man ikke forestille sig en undergang, der også er yndig?

 
Novellen Den allersidste dans, der er med i antologien Undergang fra forlaget Valeta, handler om et af syv par på et enormt dansegulv, der svæver over Jorden. Som jeg nævnte i mit forrige trailer-indlæg, forsøger jeg altid at gøre anderledesheder med hver novelle - og derfor også denne. Ud over at novellen har over 30% unikke ord, er den  også en kombination af teknisk og lyrisk sprog ... og indeholder hele teksten til den smukke sang Den allersidste dans. På ganske labyrintisk vis blev slutproduktet ret smukt og jeg undrer mig stadig selv over at det lykkedes at skrive den. Jeg håber du vil finde den spændende og måske, bare måske, sørgmodig nok.

"Han griber hendes hånd og fører dem begge i en stor bue ud på det gennemsigtige dansegulv. De er i deres egen lille boble, glitrende og ren, skabt til dette øjeblik og ingen andre. Inden længe falder den som skår omkring dem, inden længe stopper hjerterne i deres kasser. Solen glitrer over den fragmenterede Jord. Bid for bid rives kloden i stykker og spredes som fra en kæmpes hånd ud over solsystemet. Deres boble er i en kuppel stor nok til at indeholde dem alle.
Nær dem danser andre par, tæt omslyngne, i egne bobler. Kvindernes kjoler er spundet af silke, af edderkoppetråd, af kevlar og indfarvet i forskellige kulører, fra rød til violet. Herrernes sko er polerede, så snuderne genspejler de voldsomme solstorme hvis voldsomme, flammende tentakler kysser menneskenes byer. Der er et par for hver verdensdel, et par for hver dag i ugen, for hver af Konstantinopels høje. Et par for hver af antikkens underværker, for dødssynderne og kardinaldyderne. Et par for hver type virus. Syv, der danser til tiden fra et stort orkester.
Hans hånd på hendes lænd. En blid, wienervals . Sikke han smiler til hende. Sikke hun smiler igen. De er nyforelskede, har fundet hinanden i katastrofen og er gået gennem beton og mareridt for at nå til dansegulvet, der flyder på universets sorte baggrund som en gudegrædt tåre. Indersiden af hans sorte jakke og hans skjorte er den samme kulør som hendes kjole, hvis vide skørt flakker som var det syet af ild og luft.
Dansernes ansigter er kerter mod universets bagtæppe. Omkring deres flydende verden slår dele af den dødsdømte Jord sig ned som insekter om en fakkel. De sværmer, stykkerne af planeten, geologi og arkitektur strøet med nænsom hånd. Brudstykker af en kulaflejring fra Uralbjergene cirkler roligt omkring resterne af en computerkirkegård fra Sahara, men ikke længe. Dansesalen kan ikke holde på delene. De besøger den kun kort, før de hvirvles videre langs fotonernes strømme og ender andre steder.
På hendes kinder er der tårer. Store og fugtige flyder de over hendes kindben, følger kæbelinjen og hænger et stille øjeblik fra hagen, før de drypper på det gennemsigtige gulv. De er stadig i rotation omkring menneskets vugge. De driver for tyngdekraften, der snart ønsker at kaste dem bort, snart ombestemmer sig og higer efter at holde dem tæt. Lagrange-punktet forskydes for hvert omløb de tager. Inden længe er der intet at være i kredsløb om, om lidt er der intet punkt. Selv om hun græder er hun lykkelig. Varmen fra hans krop og øjne svøber hende i et skjold, der ikke tillader andet end dem. En ødelagt planets kerne af jern er intet i forhold til hendes udkårnes tiltrækningskraft."