Trailer 75 - uddrag af Lyden af blade, der falder fra omi-træet

Pausen fra horror-samlingen er intakt, men dermed ikke sagt at samlingen er glemt - ved I ikke at den slags ting altid kommer tilbage? I stedet for vil jeg vende mit - og dit - blik mod noget ganske nyskrevet og i en helt anden genre, nemlig fantasy.


I løbet af et år skriver jeg et sted mellem 20 og 25 noveller, og derfor synes jeg det er vigtigt at prøve forskellige ting - for ikke at kede mig, og endnu vigtigere, for ikke at kede mine læsere. Lyden af blade, der falder fra omi-træet er en fortælling, hvor jeg har prøvet mange ting. Billedsproget og kulissen er taget fra japansk litteratur og malekunst. Handlingen er kronologisk, men går i begge retninger. Ja, nemlig. Historien kan læses bagfra, som en efterligning af manga. Og så er der absolut ingen vold og blod. Redaktøren valgte at kalde historien 'fin', ikke som "det er fint nok", men som i "fin som porcelæn". Du kan finde novellen i antologien Prisen på magi fra forlaget Kandor.

"De kommer ofte til mig, gør dyrene. Med bøjede hoveder og sitrende næsebor. De leder efter den mad, jeg så tit stiller ud. Mælk og nødder, frugtsaft og kød. Jeg går ingen steder, min kære. Alt hvad jeg nogensinde har ledt efter er lige her. Det er landsbyen, der holder mig i live. De kalder mig for Hokusai. Manden, der er vild med at male. Hver dag kommer der mennesker forbi. Mange af dem er rejst langt, endnu flere af dem er kommet her for at købe, men jeg sælger ikke. Mine værelser kan ikke undvære så meget som et øje eller en fod.

Jeg ønsker dog ikke at sende dem bort med uforrettet sag. Til dem tegner jeg det de ønsker. En drage, en sten, et minde. For det skal de intet betale. Blot tage imod, for hvordan kan jeg kræve penge for noget, der allerede er deres i første omgang? Mig betaler de ingenting, men de lægger deres mønter i landsbyen, for nattero og legemshvile. Derfor holder landsbyen mig i live; derfor giver de mig farver, pensler og papir.

Dyrene viser sig aldrig, når der er besøg fra den vide verden. Det er som ser de ikke mig som et menneske, men som noget andet, der hører til her. Af og til, når jeg ikke maler, tager jeg min stok og går en tur. Følger flodens løb og lader Omi-træerne skygge mig til. Så følger de efter mig, råbukkene, duerne og firbenene. Så kvækker frøerne i de lave hulninger, hvor floden bugter og inekterne spiller deres sjældne melodier i buskadsene. Men vi rører aldrig ved hinanden. Ingen fugl lander på min skulder, ingen ivrig kaninnæse snuser i min håndflade. Vi er her næsten sammen. To skridt fra hinanden betragter jeg dem og sætter dem ind i billederne ved siden af dig.

Men mest af alt taler jeg med dig, mens jeg maler. Jeg fortæller dig om mine tanker, når jeg bruger kniven på det bløde træ og udskærer dit ansigt. Det er min ungdoms sange jeg synger, lige inden jeg tilføjer den sidste smule rødt til dit hår. Det er fjerne historier fra lige så fjerne lande, fyldt med kejsere og troldmænd, jeg hvisker mens du kigger på mig med de dybe øjne. Min mund kan ikke stå stille, når jeg har dig så nær. Jeg er blevet en gammel tåbe med tårer løbende ned ad kinderne."