Gennem en forfatters øjne

Så hvad læser en forfatter egentlig? Gennem de sidste seks måneder har der kørt nogle reklamer, der tager udgangspunkt i, hvad fagmændene inden for forskellige fag selv ville vælge. Hvilken bil kører mekanikeren i, hvor køber indretningsarkitekten sine møbler og så videre. I den samme periode har jeg læst 49 bøger, men det er langt fra alle jeg kan anbefale. For at lette oversigten har jeg taget billeder af bøgerne, og inddelt dem i genrer. Fra hver kategori vil jeg anbefale en eller to bøger, og fraråde ditto. So - let the fun begin:

Horror:

Jeg læser en god del horror, efter som jeg også skriver i genren. Det er en god ide at lure nogle tricks af. Desuden kan jeg ikke helt klare mig uden et dødsfix bare en gang imellem.

Anbefalingerne er: 

Michael Kamps Moln - Jorden husker, der er en rigtig dygtig novellekreds centreret om den fiktive landsby Moln. Kamp kommer godt rundt om mange af horrors troper, og er hverken bleg for det stille eller det klamme.

Max Brooks' World War Z. Zombiegenren er ganske udsplattet efter mange års sovsen rundt i de døde. Men i World War Z giver Brooks genren helt nyt liv ved at opstille bogen som en række interviews, der kronologisk følger spredningen af de døde.

Afvisningen er:

Peter Straubs Skyggernes hus. For mig var bogen bare kedelig, og enten dårligt skrevet eller dårligt oversat. At jeg oveni gættede handlingen cirka 30 sider inde, var heller ikke fremragende. Gå uden om denne, og tag i stedet for mine anbefalinger.

------------------------------------------------------------------------

Faglitteratur:

Det hænder at jeg samler faglitteratur op, men mest når jeg skal anvende den direkte i en novelle/romansammenhæng. Det er da også kun blevet til tre fagbøger i løbet af seks måneder.


Anbefalingen er:

Colin Woodards Piraternes Republik. En grundig gennemgang af kaperne i Caribien. Selv om bogen til tider er lidt tør, er der nogle gode beskrivelser af livet om bord og om hvordan pirater behandlede folk og selv blev behandlet.

Afvisningen er:

Ja, jeg er ikke målgruppen. Men Desperate Housewives guide til livet og kærligheden var så absurd, at jeg kun kunne holde ud at læse den, mens jeg sad på lokum. Find en anden selvhjælpsbog end denne. Noget om rumænsk træskoflikkeri eller lignende lyder fantastisk.

------------------------------------------------------------------------

Fantastisk fortælling/Weird Fiction:

En anden af de genrer jeg skriver meget i. Mit romanprojekt er også i denne genre, og jeg har i min læsning kigget godt på historiestruktur.


Anbefalingen er:

Neil Gaimans M is for Magic. En novellesamling til unge, der sagtens kan nydes af os lidt ældre kramper. Gaimans flair for de skæve ideer kommer frem her, og det er forfriskende at de fleste af historierne ikke har en halvbitter tone.

Afvisningen er:

Charlotte Weitzes Skifting. Selv om de fleste af historierne er fantastiske (i genre), formår de også for mig at være langtrukne og uden noget spændingselement. Når jeg læser dem, tænker jeg på sløv socialrealisme stænket til med en smule fantastik.

------------------------------------------------------------------------

Science Fiction:

Når man tager i betragtning hvor meget science fiction jeg skriver, læser jeg forbavsende lidt af det. Kun fire bøger er det blevet til:


Anbefalingen er:

Bernard Becketts Genesis. En anderledes historie, der følger skabelsen af et samfund. En person, Adam, er en nærmest mytisk skikkelse, og hovedpersonen i bogen er oppe i hans liv som en del af sin afsluttende eksamen som filosof.

Afvisningen er:

Fatima Alzahra'a Alatraktchis Da 3. verdenskrig brød ud. En ufatteligt rodet omgang science fiction, der ikke helt hænger sammen. Flere spor, der ikke mødes. Personer, der virker irrelevante. Fatima skal dog have den ros, at hun var meget ung, da hun skrev den.

------------------------------------------------------------------------

Realisme:

Realisme kan være helt fantastisk, og de ægte historier har på mig en lige så kraftig tiltrækning som alle de fantastiske.


Anbefalingen er:

Douglas Couplands The Gum Thief. På en arbejdsplads efterlader en syttenårig pige sin dagbog. En anden ansat, en 45-årig mand, begynder at skrive i den, som om han var den syttenårige. Denne simple ide udvikler sig helt utroligt. Læs den. Og gør det nu.

Afvisningen er:

Lulu Schierbecks Samliv. En novellesamling, der omhandler dagligdagens problemer og genvordigheder. Mit problem er bare, at historierne starter hvor man ville regne med, at de starter og slutter, hvor man ville regne med at de slutter. Der er ingen spændingskurve, blot én lang streg, der strækker sig fra start til slut. Ærgerligt.

------------------------------------------------------------------------

Blandet:

Kategorien, der ligger uden for nummer. Det løse, revl og krat, resterne.


Anbefalingen er:

Frederik Dessaus I al korthed. En spøjs blanding af kortprosa og essays, der beskriver virkeligheden set fra en aldrende mand. Det moderne blandet med en belært herres forståelse. En anderledes, men langt fra dårlig oplevelse.

Afvisningen er:

Anna Sams En kassedames genvordigheder. En blanding af humor og løftede pegefingre. Den er bare ikke særlig sjov. Eller særlig informativ. Eller særlig spændende. Den er tværtimod oversat fra fransk, hvilket jeg til stadighed kæmper med at forstå er et faktum.

------------------------------------------------------------------------

Sådan - syv anbefalinger og seks afvisninger. Nu kan bøgerne så endelig komme tilbage til deres hylder.  Nu må det være slut med andres bøger, så jeg kan koncentrere mig om min egen skrivning. Og dog - jeg har et hængeparti, jeg ikke er stolt af.

Jeg mangler at anmelde M. Pontoppidans Antifaust. Det er dårlig stil, men jeg lover at kaste mig ud i det, inden sommeren fuldkommen dør.