Trailer 37 - uddrag af "Frelser"

Frelser skrev jeg efter en dag, hvor jeg på en gåtur fra Nørreport til Nørrebros Runddel løb ind i ikke færre end fem forskellige personer, der alle ville have mig til at støtte godgørende formål. Den oplevelse koblede jeg med ideen om Ingeborg, en meget rig og meget sat forstadsfrue. Resultatet blev som følger.

Novellen kan købes på ebooks2go.dk for den meget overkommelige pris 10 kroner.

"”Det er op til dig. For hver hundrede kroner, du giver, køber du en halv kvadratmeter af verdens lunge. Jo mere du giver, desto mere hjælper du løvfrøerne og os alle sammen” siger pigen, atter dybt alvorlig. Alvorlig som kun et menneske,der aldrig har lidt nød, kan være det.
Matematik var hendes bedste fag i skolen, men far sagde altid, at det ikke sømmede sig for en pige at have noget at gøre med tal. Hun tænker hundred-tabellen igennem, og for hvert trin op strømmer det lune liv hurtigere i hendes kød.
”Jeg vil gerne købe 10 kvadratmeter” siger hun endelig. Pigen gisper.
”Men det er jo for...” begynder hun, men går i stå. De unge fingre roder i lommerne efter en kuglepen, de endelig finder. Den bliver rakt frem.
Hun kradser hastigt sit navn og kontonummer ned. Der er forvirring i hendes indre. Noget mangler. Der er næsten ingen varme tilbage.
Pigen drejer mappen, og ser ned på hendes elegante skråskrift.
”Ingeborg. Det er et meget smukt navn” siger hun, og smiler.
”Sig det” hvisker Ingeborg
Pigen ser forvirret på hende. Ingeborg prikker hårdt ned i det grønne papir, hvor fire tal står på rad og række. Tre nuller og et to-tal.
”Sig det” hvisker hun igen. Nu fryser hun. Vintervejret baner sig brutalt vej ind under hendes hud.
”SIG DET!” skriger hun
Pigens øjne er opspilede. Der er gazelletanker på vanvittig flugt ud i det blå.
”2000 kroner” siger pigen, og som et dragebrøl bedækkes Ingeborg atter af flammerne. De brænder hendes vinter bort, og hun griber hårdt fat i pigens overfrakke.
”Hvad mere”
”Tak?” siger pigen tvivlende, krybende bort fra Ingeborgs krogede hænder.
”Jaaaaa” ånder den ældre kvinde ud, let som en sky. Hun er rødmosset, pumpet fuld af en form for blod. Hurtigt, klaprende fjerner hun sig fra pigen, der står tilbage med mappen. Beløbet er intakt, sammen med Ingeborgs navn.
Pigen begynder at hulke hysterisk, mens hun taster sin kærestes nummer ind på mobilen."