Marts' nyheder 2015 - om Niels Klim-prisen, anmeldelse og information på nettet

Blot fjorten dage efter min forrige nyhedsupdate, er det blevet tid til endnu en. Af og til virker det som om nyhederne grupperer sig i kategorier, så de mere eller mindre handler om samme område. Det gør sig også gældende med denne - science fiction er dagens ord, og det er slet ikke noget slemt noget.
Jan Manski, Onania - Aetiology Unknown 27, 2010, colour photograph, 30 x 26 cm
Som jeg nævnte for 14 dage siden, blev tre af mine tekster nomineret til årets Niels Klim-pris. To i kategorien novelle og en i kategorien kortroman. For et par dage siden valgte jeg at trække den ene tekst fra novelle-kategorien, nemlig Den allersidste dans, da jeg ellers ville ligge i konkurrence med mig selv, for ikke at nævne alle de andre forfattere. Så nu har jeg elimeret en konkurrent - nemlig mig selv. Som de andre år er teksterne til årets Niels Klim-pris blevet gjort tilgængelige, og det håber jeg virkelig du vil gøre. Der er mange gode tekster imellem, og hvis du oven i købet skulle have lyst til at stemme, er det blot så meget bedre. Tænk bare på hvor få priser du egentlig kan have indflydelse på ... dette er en af dem. Læs langt størstedelen af de nominerede ved at følge linket. Det bliver inaktivt den 30/3-15 - der også er den sidste dag, hvor der kan stemmes.

Antologien Universets mørke, der udkom for et par måneder siden, har nu fået den første anmeldelse. Det er Jette Holst, bibliotekar og skribent på gyseren.dk, der har anmeldt den - og om min novelle har hun følgende at sige:

"”Itu” af A. Silvestri starter med en dreng, der ser uendelig velkendt ud – og så alligevel ikke. Fortælleren overværer, hvordan drengen bliver flyttet af to politimænd, men scenen ender i blod og død, og fortælleren flyttes i karantæne, hvor han skal fortælle alt, hvad han husker om episoden.
A. Silvestri eksperimenterer ofte med sin skrivestil, og i denne novelle lader han helt bogstaveligt sin fortæller gå itu, mens han forklarer, hvad han husker. Kommaerne forsvinder, ordene forsvinder, betydningen forsvinder: ”Vågner til blinkende/hvidt lys/mørke. Forsøger/nægter at rejse mig fra sengen/fængslet. Det spænder/gør ondt/hviner i min arm/led/kæbe. Farver i tusindtal. Blå/orange/grøn/ultra/infra/ekko/sort/stank/hvid/duft.” Det er veludført, og præmissen er godt tænkt. Silvestri beviser endnu en gang, at han kan noget ganske særligt, når han skriver."

Et større uddrag af novellen kan læses ved at følge linket.

For de af jer, der finder science fiction og dens historie i Danmark spændende, er der kommet gang i en hjemmeside ved navn sf-fan.dk. Den forsøger at give et overblik over hvad der har været af science fiction-relaterede priser i Danmark, hvilke conventions, foreninger og lignende. Den er et godt sted at kigge, hvis man vil vide mere, og heldigvis holdes den opdateret med video-links og lignende. Jeg håber at de gode folk bag sig har tænkt at holde sig ajour med hvad der ellers kommer til at ske, når fremtid bliver til nutid.