Trailer 53 - uddrag af Strøm

Strøm skrev jeg i slutningen af 2012, og i genre er den hybrid mellem science fiction og realisme, alt sammen bestemt af hvor man som læser lægger vægten. Hovedpersonen Anton har lige solgt sit hus i forstæderne, og er rykket ind i en lejlighed sammen med sin kone Iben. Grunden til at de flyttede? Det var ikke længere muligt for dem at holde hjemmet med strøm. Som en sjov lille sidehistorie: Dagen efter jeg var færdig med denne novelle, gik al strøm i mit kontor. Det fik mig virkelig til at rynke panden.


"En bil kommer kørende mod ham. Den lyser op. Kabinen og lygterne gløder, ikke hvidt, men orange. Der sidder en enlig kvinde i bilen. Hun følger ham med øjnene, da hun passerer. Han kender tegnene. Den bil kommer ikke til at køre meget længere. Om en uge eller en måned går den i stå. Så vil hun formå at få gang i den igen. Så vil den gå død igen. For hver genstart kører den dårligere, indtil den står helt stille. Lige nu kører hans egen bil på resterne af fortiden.
Anton kører en hånd gennem håret, der stadig er fyldigt. Fingrene bliver våde af sne, der smelter ved kontakten med hans varme hud. De var heldige at få lejligheden så hurtigt. Mange blev nødt til at stå i kø i årevis, bare for at komme på en venteliste, men han og Iben havde mandet sig op. Spillet en farce. Smilet til sælgeren, og skuespillet havde givet pote. Det var lykkedes dem at holde maskespillet i den halve time, de havde besøgt lejligheden. Der kørte lyset og alle maskinerne på højeste intensitet. Nok til at de kunne overbevise ejendomsmægleren om, at de nok skulle trække deres læs i andelsforeningens fælles akkumulator. Men det havde kostet. Resten af ugen havde de ikke rørt ved hinanden. Ikke talt med hinanden. Blot gået rundt som spøgelser på en uset scene. Han tænker på hvor mange, der er stærkere end han. Hvor mange der kan lade batterierne op ved blot at lade som om.
Han opdager først skikkelsen, da den næsten er henne ved ham. Da rammer en stråle fra gadelygten den. Det er en mand. Uhyggeligt tynd, med uplejet hår og skæg. En ram lugt af sprut står ud fra ham. Han har et skilt om halsen. ”Jeg savner dig,” står der med skæve bogstaver. Manden rækker begge arme frem foran sig, som lægger han an til et kram. Anton kan følge hans zigzaggede fodspor i sneen. Han stivner. Det går op for ham, at han har set manden før. Inde i København. Dag ud og dag ind står han ved Irma og sælger bladet Hjertevarme. For et kram, eller et kindkys. Ingen køber. Alle går bare forbi ham. Travle med deres egne lysende eller halvmørke liv.
Med et sæt rejser Anton sig op, og går væk fra manden. Ned mod busstoppestedet. Først efter et par skridt husker han, at døren stadig står åben. Han er ligeglad. Måske kan den stakkels sjæl, hvor kort det end må vare, bruge huset til at varme sig en smule ved. Han ser sig over skulderen. Manden er gået omkuld i sneen, på ryggen. Månen og stjernerne lyser på hans ansigt, der er fyldt med smil. Den ene hånd rækker ud, som prøvede den at gemme noget at skæret i sig. Hjertet springer buk i Antons bryst. Han savner Iben så frygteligt."