Odd - femte skud

Årets første update om Odd er så lige på trapperne. Indtil nu har jeg talt om mytologi, politik, kunst, kultur og en masse andre ting, der både er en blanding af og har tråde til de emner. I dag vil jeg snakke om Danmarks hovedstad, Roskilde.

-------------------------

Sagnkongerne Roar og Helge.
I Odds verden er Danmarks hovedstad Roskilde, og ikke København. Af andre nævneværdige byer i det Stordanske Rige bør fremhæves Nidaross, Kaupang og Lund. København eksisterer, og er Danmarks største by, men ikke regeringsbyen. Alle de store beslutninger bliver truffet af jarlen, i delvis samråd med Altinget.

Roskilde er Danmarks vigtigste by, når det kommer til politik og kultur. Roars Hov er hvert eneste år besøgt af over en million turister, og byen huser til daglig omkring 150.000 indbyggere. Roskilde Fjord og Havn var tidligere et vigtigt punkt på handelsruter, men har siden 1100-tallet (hvor København blev grundlagt) mistet meget af sin forretning. Efterhånden har netop København overtaget mange af den gamle bys roller, men æren af at være hovedstad er (endnu ikke) tilfaldet den vitterligt større og mere moderne by. Det moderne Roskilde er lige dele administration og ligusterhæk. Det ændrer ikke på at i danskernes bevidsthed er Roskilde centrum for verden.

Byen er opkaldt efter sagnkongen Roar, der ifølge optegnelser også grundlagde byen. Hvad der dog er sikkert er, at Harald Blåtand fik sin ligfærd fra Roars Hov, hvilket Svend Tveskæg også gjorde. Oddgeir danski (Holger Danske) blev ligeledes brændt her in absentia for sin kamp mod kristendommens indtog. 

I Roskilde ligger System&Logik. En gren af regeringen, der lidt i tråd med skattevæsnet, tjekker bilag, udgifter, rekvireringer og fradrag. Specielt ved S&L er dog, at de også tildels tjekker statens egen adfærd og bevægelsesmønstre. Det er her Odd arbejder, da historien begynder, og et sted han vil blive nødt til at vende tilbage til. Med det sagt, vil jeg lade en kort indre beskrivelse fra hovedpersonen runde dette indlæg af:

"Mens jeg kørte, sugede jeg Roskilde ind i kroppen. Jeg havde boet her hele mit liv og kendte byen som min egen bukselomme. Selv om den var vokset eksplosivt i min levetid, var den alligevel tryg. Roskilde var Danmarks navle. Alt spandt sig i cirkler ud fra dette punkt på verdenskortet. Det var her, skoleklasserne fra Jylland og Kaupang kom på besøg i ottende, ikke i København, der på trods af sin størrelse ikke havde den samme tyngde. Lejrekrønikken fortalte selv om den stolte Roar, der grundlagde byen og proklamerede, at dette var Danmarks hovedsten, der stolt bevogtede kysterne."

Næste gang vil jeg fortælle om Mittelland, området mellem Stordanmark og Romanum. 
-------------------------