Trailer 41 - uddrag af Laphroaig

Nedtællingen til Optisk bedrag fortsætter, og denne gang med novellen Laphroaig. For dem af jer, der undrer sig, kan jeg fortælle at Laphroaig er en ekstremt røget skotsk whisky. Historiens jeg er gift med Helle, og deres ven Jacob er kommet på besøg. Jacob og Helle var kærester i gymnasiet. Der står en sofa i dagligstuen. Den deles de alle tre om. Så godt det lader sig gøre ...


"Jacob har rigtig mange penge. Så mange, at han knapt aner hvad han skal stille op med dem alle sammen. Han tager chancer. Han støtter små firmaer. Han har også tilbudt at skyde lidt penge i mit firma, bare som et sæt krykker indtil jeg kommer ovenpå igen. Jeg har svaret nej til hans tilbud. Alle tre gange, han har foreslået det. Helle forstår det ikke, og det forstår jeg godt. Det står værre til end nogen af dem ved. Mit firma er en skrantende bil der kører på fælgene.
Jeg ved ikke, hvorfor jeg har sagt nej til hans tilbud. Eller også ved jeg præcis, hvorfor jeg har afslået. Der findes flere former for gæld, og den ene slags er lettere af betale end den anden. Isspanden klirrer, da jeg rækker den frem mod ham. Byder den til. Han ryster både på hovedet og slår afværgende ud med hånden. Siger, at whisky skal nydes ved stuetemperatur og til enhver lejlighed uden is. Ved min side nikker Helle bifaldende. Kommenterer, at ellers får man ikke alle smagsnuancerne med.
To isterninger falder ned i mit glas. De klirrer tilfredsstillende. En lyd, jeg har skabt. Så fylder jeg whisky oveni. Isterningerne popper op til overfladen. Det er sådan en whisky skal drikkes, hvis man spørger mig. Det er der ingen af dem der gør. Jacob har inddraget stilheden, og taler igen. Helle hører efter. Har drejet sig en smule mere, så jeg kan se hendes nakkes runding. Først nu går det op for mig, at hun har farvet hår. Normalt kan jeg se en smule gråt, men nu er der intet af tiden tilbage. I mine ører er Jacobs stemme kun en række af tilfældigt sammensatte lyde. Som en tændt radio midt i morgenritualet.
Så siger han mit navn. De to stavelser når gennem mit tankevæv. Jeg kigger op, bliver klar over at jeg har siddet og kigget på mine hænder. På højre hånds pegefinger er en brunlig plet. Jeg har prøvet at fjerne den, inden han kom, men den er genstridig. Jacob spørger, om vi har flere cigaretter. Vifter med sin tomme pakke. Det går op for mig, at han gør alt to gange. Understreger sig selv som den vigtigste sætning i en tekst.
Jacob ryger som en skorsten, men hoster aldrig. Han trækker kun det gode ud af smøgerne, ikke alt det dårlige. Et menneskeligt filter. Jeg nikker og sender dem begge et lille smil. Jeg vidste dette punkt ville komme. Cigaretterne ligger ovenpå. På kontoret. I skrivebordets aflåste midterskuffe. Under nogle ligegyldige papirer. Jeg rejser mig fra sofaen. Tager mit glas med mig ud af stuen, men lader døren stå åben."