I 2021 afsluttede vi et projekt.
Det hed Gys i kirken, og hvert år siden 2017 havde vi arrangeret en tværkunstnerisk aften, hvis formål var todelt. Vi ville undersøge hvad døden var for en størrelse, både i folks sind og i kulturers forhold til den, og vi ville forsøge at give voksne et alternativ til de meget kommercielle og børnemålrettede Halloween-events, der var sprunget op de sidste par år. Vi var eventmagerne Drøm&Co og mig, både i skikkelse af mig selv og i min egenskab som formand for Dansk Horror Selskab.
I løbet af de fem år og fem aftener nåede over 60 forskellige kunstnere at optræde. Blandt dem var forfattere, foredragsholdere, korsangere, dansere, fremtidsforskere, forlæggere, musikere, bedemænd, illustratorer, kokke, specialister, præster, elever, trommeslagere, komponister, skuespillere, soldater, fortællere, poeter og tekster fra de døde. Der var navne iblandt som de fleste danskere kender, navne som de færreste kender og navne på vej frem. Der var nyskrevne tekster, paneler og vilde eksperimenter. Det handlede om den gotiske død, den nordiske død, Día de Muertos, døden i Afrika, Australien, Arabien og Asien og fremtidens død. De første tre gange fandt det sted i LiteraturHaus i Møllegade, de sidste to i Koncertkirken på Blågårds Plads. Der var workshops om gravskrifter, dødsmemes, sukkerkranier og AI-poesi. Det blev støttet af Statens Kunstfond og Nørrebro Lokaludvalg. Vi var i Politiken og hvert år var forskelligt fra det forrige. Der var teasers på de sociale medier og annoncer i dagbladene. Vi havde gæster fra USA, fra Australien, fra England, alle optaget på video. Der var lydmontager og udklædninger. Vi var encellede organismer i evolution. Der var korsang. Der var små koncerter og åben bar. Hvert år var der nyt lys, ny lyd, ny plakat. Det strålede. Det var sit eget. Og nu er det slut.
I magasinet Dødens didaktik har vi samlet uddrag og værker fra mange af de deltagende, og det blev trykt i få eksemplarer. Men det er også her, som en fil du kan åbne. Det er mest tekster, for den slags gør sig bedst på papir. Men der findes også videoer og billeder. Nogle af dem er her. Andre må du selv gå på jagt efter. Stumperne findes derude på nettet. De duver langsomt til bunds, indtil også de forsvinder helt. Måske vil du se dem i et genskær. Et genfærd.
Tak.