En bogs tilblivelse

Det har taget tretten-fjorten lange måneder, men endelig er Køtere dør om vinteren sendt i trykken. Så er det blot at vente på¨det fysiske produkt. Nu, hvor jeg står på den anden side af forløbet, slog det mig, at det kunne være til gavn for mange andre, hvis jeg på ganske kronologisk facon beskrev forløbet, fra ulæst manuskript til færdig bog. Det er ikke for at skræmme nogen bort, blot en nøgtern gennemgang af, hvad der sker med en bog undervejs.

-----------------------------------------

August 2009-Februar 2010
I lang tid havde jeg gået med en tanke om, at omskrive mange af mine gamle noveller. De fleste af dem havde en klar form, men kunne bruge redigering i sprog og sikkerhed i stil. I løbet af de syv måneder omskrev jeg cirka 25 noveller. Nogle af dem var fire år gamle, andre blot et år. Til sidst stod jeg med to færdige samlinger, en realistisk og en fantastisk.

Marts 2010
Jeg faldt over forlaget Hexameter på nettet, og tænkte at jeg lige så godt kunne forsøge at sende et par eksempler på hvad jeg kunne. Det endte med at jeg fremsendte to noveller, der allerede var udgivet andetsteds. Jeg var selvfølgelig ikke dum, og valgte henholdsvis en konkurrencevinder og en prisvinder.

April 2010
Hexameter kunne godt lide mine noveller, og bad mig om at sende mere. Dog var der visse forbehold, da noveller ikke var forlagets gebet. Alligevel greb jeg chancen, og sendte min daværende fantastiske samling Sfinks.

April 2010
Hexameter takkede ja til at udgive min novellesamling, men spurgte samtidig om jeg havde mere i skuffen, da en samling på 11 noveller ikke var så meget. Jeg sendte straks min realistiske novellesamling Sne.

Maj 2010
Hexameter takkede også ja til Sne, men foreslog at slå samlingerne sammen. Efter lidt snak frem og tilbage takkede jeg ja. Jeg vidste dog ikke helt, hvordan det ville går sådan at kombinere genrerne.

Maj 2010
Jeg spædede op med en række af nyskrevne noveller, der passede ind i samlingen. De blev alle modtaget. Samtidig var kontrakten i gang med at blive skrevet.

Juni 2010
Kontrakten blev underskrevet. Jeg kunne knapt få hænderne ned.

Juli 2010
Samlingen skiftede navn fra Sfinks til Køtere dør om vinteren. En ændring, jeg i sidste ende bliver meget tilfreds med.

Juli 2010-August 2010
Samlingen gennemgår første omgang redigering og korrektur. Det er utroligt, hvor mange bogstaver man har det med at glemme, og hvordan grammatik kan løbe af med en. Mange snørklede sætninger omskrives. Novellernes rækkefølge debateres.

August 2010
Jeg mødes face-to-face med redaktøren for første gang, og over et par øl snakker vi blandt andet om forsidelayout og opsætning.

August 2010-September 2010
Forsidelayoutet er den store tidsrøver her, og en del ideer falder bort. Udseendet er dog tæt på det, som det ender med.

September 2010-Oktober 2010
Jeg ringer og mailer rundt til forskellige steder, hvor det er muligt at holde reception for bogen. Det ender med Litteraturhaus, den 20. november.

3. oktober 2010
I noget af træk køres Køtere gennem andenkorrekturen, der ender med at producere 10 siders rettelser. Jeg er en træt mand, da den sendes afsted.

15. oktober 2010
En bagsidetekst, komplet med citater og forfatterpræsentation laves. Første udkast ændres. Andet godtages.

26. Oktober 2010
Forside og tekst er færdig. Tilladelse til brug af forfatterportræt gives.

26. Oktober 2010
Bogen sendes i trykken.

20. november 2010
Reception for Køtere dør om vinteren.

-----------------------------------------

Det har været en meget travl tid, i særdeleshed også fordi jeg løbende har skrevet nye ting, og arbejdet på et projekt ved siden af. Nu trækker jeg mig en smule, og tager det en kende roligt et kort øjeblik. Men ikke alt for længe - snart begynder møllen igen, denne gang på min kommende zombieroman.