WOF - Teddy Vork - Prosa

Årets tiende, og sidste WOFfer, bliver ingen anden end Teddy Vork. Teddy er født i 1977, og den eneste af WOFferne, jeg aldrig har mødt. Han er Cand. mag. i engelsk, litteraturvidenskab og skrivekunst. Det er jo allerede ganske pænt.

Jeg stødte første gang på Teddy i udgivelsen Horror.dk fra Tellerup. Her medvirkede han med novellen Delilas Lokker, der var en gyselig historie om en rengøringshjælp, og ja, hår. Da jeg havde læst den tænkte jeg, at her var der virkelig noget at komme efter. Teddy var dygtig til at økonomisere med novellen, så den ikke tabte pusten før slutningen. Som en lille sidenote tænker jeg, at han er blevet inspireret af nogle af de gode, japanske gysere såsom Ringu.

Efter jeg havde konsumeret novellen, opstod ideen om en WOFfer. Ganske enkelt fordi, at hvis nogen havde fortjent at være her, så var det Teddy. Derfor fik jeg fat i hans debut, nemlig Hvor skyggen falder. Det er en samling med seks gysernoveller, der alle som en holder et meget højt bundniveau. De *dårligste* noveller i samlingen er så gode, at de mange andre steder ville blive dømt som nogle af de bedste. Så kan læseren selv regne ud, hvor gode de bedste noveller er.

I Teddys gysernoveller står det klart, at han kender genren meget godt. Hans historier emmer af lige dele gotisk gys og moderne horror, og han trækker på mange kendte undergenrer, uden på noget tidspunkt at forfalde til plagiat. Især samlingens sidste novelle, Poetisk retfærdighed, er et solidt nik til gotikkens kronede konge, Edgar Allan Poe. En anden novelle, Mellem tætte tågeslør, er en skræmmende variant, som H.P. Lovecraft ville have elsket.

At jeg sammenligner Teddy med andre forfattere skal udelukkende ses som et stort skulderklap. Mange forfattere kan lave en pastiche. Teddy tager en pastiche, vrider den, slår en knude på den og losser den tilstrækkeligt hårdt i kuglerne til, at noget helt nyt opstår.

Teddy er en af de unge forfattere, som med stor sandsynlighed vil blive et kendt navn. Måske ikke blandt alle og enhver, da den gode Hr. Vork skriver horror, og det er en genre, der stadig mangler at blive gjort legitim i et land som Danmark. Alligevel har jeg på fornemmelsen, at han vil nå ud over rampen og ramme sit publikum, der helt klart består af unge voksne og voksne. Der er ingen børnegyser over Teddy Vork. Det er i sig selv et ganske vidunderlig ting.

-----------------------------------------
Udgivelser:
Hvor skyggen falder
Delilas lokker
Frederik og Snemanden - vinder af Fantastiks novellekonkurrence 2006.
-----------------------------------------
Mere om Teddy:
Interview i Himmelskibet
Anmeldelse af Hvor skyggen falder på Gyseren.dk
Teddys blog
-----------------------------------------
Udgiver og salg:
Tellerup
Fantastik