WOF - Malan Jacobsen - Prosa/Illustration

Efter en lang pause, er jeg endelig nået til at præsentere den niende WOFfer i rækken. Denne gang drejer det sig om Malan Jacobsen. Malan er født i 1973 og er uddannet journalist.

Jeg stødte på Malan første gang i antologien Vintergækkerne nikker. Her medvirkede hun med novellen Felizia, der mest af alt kan beskriver som en gang tørretumbling af virkelighedsbegrebet. Allerede her tænkte jeg, at jeg havde at gøre med en forfatter, der virkelig prøvede at fortælle den gode historie. Som om det ikke var nok, vandt Malan også prisen i omslags-konkurrencen. Forsiden er lige her

Efter jeg havde læst Felizia, gik jeg på rov i nogle andre antologier, og det dukkede Malan op igen. I antologien Dystre Danmark medvirker hun med Katrine 05, der er ret grusom og i Den Hemmelige Dal er det historien Terrarium der skiller sig ud. Jeg kom lidt væk fra Malan igen, men hun vendte hårdt tilbage, da hun vandt kapløbet om Dansk SF Pris 2008. Det gjorde hun med novellen Ulvetid, som jeg (og verden) endnu har til gode. Den burde dog være i trykken as we speak. Ud fra Malans udgivelser er det også meget tydeligt at se, at hun ikke begrænser sig til en genre, men skyder med velplacerede spredehagl. Det bør også nævnes at langt de fleste anmeldere trækker Malans noveller frem som nogle af de bedste i antologierne.

På Bogmessen her i weekenden fik jeg snakket med Knud Larn. Han er en af de prominente skikkelser indenfor dansk science fiction, og arrangøren (samt overdommeren) i førnævnte konkurrence. Nu hvor jeg alligevel havde ham, tænkte jeg at jeg ville spørge til, hvorfor Malan Jacobsen skilte sig ud. Her er hans svar, gengivet fra hastige noter på en A4-blok.

"Hvorfor vandt Malan Jacobsens Ulvetid? Det er fordi hun tager noget, der er velkendt og derefter drejer det i en overaskende retning. I Ulvetid formåede hun at bringe menneskelighed ind i en standardtrope, og det i et hæsblæsende tempo. Det er virkelig en historie, hvor alting bare bliver værre og værre, efterhånden som handlingen skrider frem"

I skrivende stund har jeg ikke hørt noget om, at Malan arbejder på et selvstændigt projekt. Det ville dog ikke overraske mig, hvis hun har en masse liggende, der bare skriger efter at komme ud. Jeg ville gerne skrive meget mere, men det har været ret svært at finde noget om Malan på nettet.

--------------------------------------------
Udgivelser:
Novellen Felizia i Vintergækkerne nikker
Novellen Terrarium i Den hemmelige dal
Novellen Katrine 05 i Dystre Danmark
Ulvetid

--------------------------------------------
Mere om Malan:
Malans forfatterprofil hos Darklights
Uddrag af Katrine 05

--------------------------------------------
Udgiver og salg:
H.Harksen Productions
Darklights
Science Fiction Cirklen