Inspiration: Terry Pratchett

Udover alle de andre emneindlæg på denne side, vil der også med jævne (alt fra en dag til et par måneder) komme indlæg om hvor jeg får min inspiration fra, og og hvilke forfattere der har været meget betydningsfulde for min skrivning. Dagens forfatter er Terry Pratchett.

Jeg vil ikke gå i detaljer om ham som person, det kan altid læses ved at følge linket. Derimod vil jeg snakke om det han gør som forfatter, i særdeleshed med fokus på hans fantastiske arbejde inden for Discworld-verdenen.

Den første bog, The Colour Of Magic, udkom i 1983 og siden da har han udsendt tæt ved 40 bøger, der alle tager afsæt i den utrolige verden, Discworld. For at gøre historien kort - så er Discworld en verden, der er flad som en pandekage. Fire elefanter holder pladen oppe, og de står så igen på en stor skildpadde. Hvad skildpadden står på, fortælles der ikke meget om. Dog kommer jeg i tanke om en anekdote, som den interesserede læser kan finde her. Discworld minder meget om vores verden, pånær at den har magi, der rent faktisk virker og at guderne er ganske virkelige. På overfladen fortæller TP historier, der lige så godt kunne foregå i de fleste andre fantasy-universer, men så alligevel ikke.

Sprogligt og humoristisk gør han ting, som er intet mindre end geniale. For det første er det mere end tydeligt, at han kender det engelske sprog ned til den sidste skildpadde. Derfor er det også at snyde sig selv, hvis man ikke læser ham på originalsproget. For det andet, så besidder han et unikt, komisk talent der aldrig bliver for fjollet eller for plat. Nogle gange for langt ude, men det skal der også være plads til (som min mormor altid sagde). Man griber sig selv i at sidde og klukke, men sjovt nok gemmer der sig ofte også en dybere mening og noget, der tendenserer til ægte visdom. Nogle eksempler følger her:

Vimes pounded through the fog after the fleeing figure. It wasn't quite so fast as him, despite the twinges in his legs and one or two warning stabs from his left knee, but whenever he came close to it some muffled pedestrian got in the way, or a cart pulled out of a cross street. This always happens in any police chase anywhere. A heavily laden lorry will always pull out of a side alley in front of the pursuit. If vehicles aren't involved, then it'll be a man with a rack of garments. Or two men with a large sheet of glass. There's probably some kind of secret society behind this. - fra bogen "Feet of Clay"

Early to rise, early to bed, makes a man healthy, wealthy and dead. - fra bogen "The Light Fantastic"

It became apparent that one reason why the Ice Giants were known as the Ice Giants was because they were, well, giants. The other was that they were made of ice. - fra bogen "Sourcery"

Det jeg, som skribent, direkte får ud af TP, er at jeg virkelig vurderer mine sætninger. En gang i mellem skriver jeg humoristisk, og selv om jeg overhovedet ikke efterligner ham, kan jeg tydeligt se påvirkningen. At være sjov på skrift, er så meget sværere end at være sjov på film eller i virkeligheden. Der gælder det om, at sikre at de billeder man videregiver til læseren er så bastante og/eller absurde, at de fanger læseren på det forkerte ben. Det er ganske vanskeligt, hvilket nok også er grunden til, at det er sjældent at en forfatter har humoren som sin mest prominente genre.

Foreningen Fantastik har i år valgt, at deres novellekonkurrence skal have overemnet *fan fiction*. Der har jeg tænkt mig at deltage med en novelle, der tager udgangspunkt i TP's Discworld. Hvordan det spænder af, må fremtiden vise.