Sailing the social media - og så på frygteligt fint fremmedsprog!

Når det kommer til at blive set, ikke bare som forfatter, men også som alt muligt andet, er første skridt altid at få folk til at vide, at man rent faktisk eksisterer. For nu at være ærlig (det skulle vist også sælge), har det aldrig faldet mig særlig let det her med selvpromovering. Jeg finder det direkte invasivt på andre, selvfedt og samtidig også lidt ynkeligt. Det er nok fordi jeg lider af en eller anden form for idealisme, hvor jeg helt nede i min kerne har en idé om at produktet i sig selv må være nok. Det er det selvfølgelig ikke. Det der i virkeligheden tæller er hvordan forfatteren bliver solgt. Selv om jeg begræder det faktum på daglig basis, ville det også være dumt at lukke øjnene for det, og bare lade som om det ikke findes. Derfor skal dette indlæg handle om mig - og hvor du kan følge med i alle de ting jeg nu går og laver. Er du klar, eller har jeg allerede tabt dig (fordi meget tekst åbenbart også er et problem ifølge diverse guides) ? Anyway, here goes.

Først og fremmest har jeg min blog, som du allerede sidder og læser. Det er her, der er breaking news og det er her, jeg udbreder mig om hvad jeg har fået skrevet den sidste måneds tid, giver bidder fra Tekstoceanet og kommer med snakke om skrivemiljøet. Min blog fungerer også som en hjemmeside. Det er her alle mine bøger ligger, og det er her man kan komme i kontakt med mig, hvis man mangler en oplægsholder, en oplæser eller noget i den dur. Altså er bloggen også hjemmeside, og derfor en hybrid. Efter hvad jeg har hørt er bloggen et dødt medium, og det kan sagtens være. Jeg ved blot, at enhver forfatter bør have en hjemmeside, og den slags koster penge - medmindre man finder et sted som blogger :)

Klik for at forstørre billedet, m'kay!
For et år siden oprettede jeg en Instagram-profil, men jeg kom aldrig rigtig i gang med den. Jeg har
aldrig været den store selfietager, jeg kan for min død ikke forstå at nogen gider kigge på andres mad
eller tøj og det er vel også begrænset, hvor mange gange man kan tage snapshotte horisonten. Jeg har dog genoplivet den på det sidste, og nu kører den fint derudad med daglige updates. Jeg bruger den nemlig som en slags udstillingsmontre, hvor der dagligt er et billede og et udsnit fra en af mine noveller. Det krydres lidt med det løse - billeder fra oplæsninger, citater og whatnot. Du kan se de første tres novelleuddrag i begyndelsen af indlægge.

Helt tilbage i 2012 (tror jeg nok) oprettede jeg en forfatterprofil på Goodreads. Det er et dejligt sted at følge med i hvad folk mener om ens bøger, der er et ratingsystem og man kan til og med skrive en anmeldelse, hvis man lyster. Selv om jeg tjekker tingene ud en gang om ugen, er der desværre ikke så mange der bruger det (eller også læser de bare ikke noget af mig), og det så jeg meget gerne ændre sig. Det er ingen hemmelighed at en stor del af forfatteres drivkraft også handler om feedback, og den kan man ikke få for meget af. 

Lidt i samme stil har jeg en twitter-konto som Instagram. Jeg kan se at mange bruger den til at tweete om deres liv og hverdag, men også især om deres holdninger og meninger til politik og samfundsspørgsmål. Da jeg synes at det vel kan være ligegyldigt i forhold til hvad jeg skriver, er min twitter-profil mest brugt, når jeg er ude til diverse events. Så live-tweeter jeg fra dem, og resten af tiden bruger jeg den mest som en ekstra opslagstavle til de andre ting der sker rundt omkring i mit forfatterskab. Som med Instagram er du velkommen til at følge mig.

For nylig har jeg oprettet en konto på Soundcloud. For de af jer der ikke kender det, er det et sted, hvor man kan smide sine lydfiler op, ganske gratis. En af de ting, der efterhånden er blevet meget tydeligt for mig (som forfatter), er at mange ikke tager sig tiden til at læse. På den front tror jeg det er omkring en million gange lettere at være tegner/grafiker/visuel kunstner eller musiker, for med de kunstformer får folk det serveret og forholder sig automatisk til værket - uden selv at gøre noget bevidst for det. Sådan er det ikke med tekst, hvor der aktivt skal læses. Så jeg har bidt i det sure æble og er gået i gang med at indtale en række af mine tekster. Lige nu er der kun en håndfuld, men jeg skyder en god fart, og håber derigennem at kunne nå ud til et bredere publikum. Heldigvis er jeg også meget hurtigt blevet glad for det, så jeg tror det er noget jeg kommer til at bruge en masse i fremtiden.

Min konto på youtube har jeg haft i mange år, men det er ikke meget jeg får lagt op på den. Det sker
en gang imellem, og så kan det enten være optagelser af andres oplæsninger eller mig selv, der for eksempel viser rundt i mit skriveværksted. Jeg ved at andre forfattere bruger det til skrivetips, boganmeldelser og så videre, men jeg synes ikke helt det "passer" på mig. Lige nu har jeg den bare. Det kan være at jeg i fremtiden bliver klogere på hvad jeg egentlig skal stille op med den. Du er meget velkommen til at tjekke den ud - noget af det, der ligger der, er egentlig muntert nok.

Min forfatterside på facebook er en sær størrelse. Jeg vil rigtig gerne bruge den meget mere end jeg gør, men da jeg ikke har særlig mange fans/followers, er jeg meget i tvivl om hvor langt mine budskaber egentlig når ud. På facebooksiden plejer jeg at annoncere hvor og hvornår jeg læser op/holder oplæg, når der kommer nye anmeldelser ind og hvis jeg har en ny bog på vej. Jeg tror vejen frem med en facebook-profil er at afholde konkurrencer, så man kan trække nye folk til. I hvert fald er det sjældent at et af mine oplæg når ud til mere en 20% af mine følgere, og det er vist nok fordi facebook har sat en art blokade ind. So much for that. Du er dog meget velkommen til at følge mig på facebook, og så indirekte være med til at jeg laver flere giveaways.

Afslutningsvis har jeg også en konto på Pinterest. Det er et af de få stedet på nettet, hvor jeg holder øje med nogle af de ting jeg laver, uden at de direkte har noget at gøre med min forfattervirksomhed. Der er primært en liste over bøger jeg har læst og film jeg har set - og så en smule andet. Hvis du godt kan lide den slags, så synes jeg du skal smutte en tur derover.

Jeg tilstræber så meget jeg kan at det er unikke ting, der ligger på mine forskellige konti. Med andre ord, det der foregår på Instagram, er ikke det samme som på youtube eller Soundcloud. Det synes jeg kun er fair overfor de mennesker, der trods alt har valgt at følge mig. Tid er så kostbar, og intet er værre end at spilde andres med noget, de allerede har set.

Så tror jeg ikke der er mere. Jeg så ingen grund til at inkludere min MySpace-profil (jeps, så gammel på nettet er jeg) eller andre profiler, der ikke har så meget at gøre med mig som forfatter. Jeg håber ligeledes at du trods alt fandt det en smule oplysende, og så har jeg vist også social-medie-promoveret mig selv for en rum tid. God jul derude - og jeg håber at du trods alt (stadig) har lyst til at følge mig et eller flere steder.