Desværre - du er ikke nomineret til en pris

Det er januar, og det betyder, at der er gang i to af fantastikkens priser, nemlig Niels Klim-prisen (NK) og Årets Danske Horrorudgivelse (ÅDH). Det betyder også, at der florerer mange misforståelser på nettet, hvoraf den største er, at den og den bog er “nomineret til X pris”. Undskyld at jeg er en lyseslukker, men det er ganske enkelt ikke rigtigt. Eller for at genbruge overskriften: Desværre - du er ikke nomineret til en pris.

depositphotos_76840879-stock-illustration-depressed-emoticon.jpg

Longlisten

Hvorfor så ikke?

Well, både NK og ÅDH benytter sig af et system med flere trin, hvor de har en longlist og en shortlist tilfælles. Lige nu befinder vi os i longlisten.

En longlist er en opsamling af potentielle kandidater til en pris. Der har altså ikke fundet nogen kuratering (eller smagsdommeri, om man er så inklineret), afstemning eller nogen reel nominering sted. NK og ÅDH gør det dog ikke på samme måde.

NKs longlist sker ved at en person (det har i mange år være Lise Andreasen, men hun leder efter en afløser) samler alle tekster denne kan finde og sorterer dem i prisens forskellige kategorier. Det eneste kriterium på dette tidspunkt er, at det har bare en snas at gøre med science fiction. Står ens tekst på denne liste, er man ikke nomineret til en pris, men longlisted. Derfor vil det være korrekt at sige “Min tekst X er longlisted til Niels Klim-prisen.” men helt forkert at sige “Jeg er nomineret til Niels Klim-prisen.”. NKs longlist er åben, hvilket betyder at er man tilmeldt afstemningssystemet, kan man sætte sit kryds ved de tekster man synes skal videre til shortlisten/dem, der skal gå videre til næste heat. Alles stemmer tæller lige meget og dem med flest stemmer går videre til shortlisten. Der er armslængdeprincip, så man må ikke stemme på sig selv, eller hvis man er redaktør/udgiver/ægtefælle+samlever til tekstens ophavsmand eller i øvrigt har økonomisk interesse i teksten.

ÅDHs longlist er anderledes. I en periode har forlag og enhver anden haft mulighed for at longliste værker. For at den almindelige læsers mening også bliver hørt, åbnes der hvert år for afstemning på facebook-siden Danske Horrorfans. Her kan medlemmer af gruppen frit (med armslængdeprincip = stemmer ikke på sig selv eller hvis man har været redaktør/korrekturlæser/grafiker/forlægger på udgivelsen) stemme på de værker, de synes er de fedeste, og når alle har stemt, får de tre værker med flest stemmer en stemme hver. Synkront med afstemningen på Danske Horrorfans afgiver medlemmer af Dansk Horror Selskab deres stemmer på samme longlist. Man kan sige, at de samlede stemmer på Danske Horrorfans tæller som et ekstra Dansk Horror Selskab-medlem. Så længe man er på longlisten, er man ikke nomineret til nogen pris, men kan med stolthed ytre “Min bog er longlisted til Årets Danske Horrorudgivelse.” De fem værker med flest stemmer bliver shortlisted.

At være longlisted svarer altså til at have sin bog på en reol, hvor ingen endnu har besluttet sig for hvem der bliver udvalgt, eller “går videre” til næste runde. Den står der og er dejlig, men er ikke taget ned endnu.

unnamed.jpg
21.jpg

Shortlisten

Nu smager det lidt af fugl. Eller tentakelmonstre fra rummets afgrund.

Shortlisten er det sted, hvor de bøger/tekster/værker, der er blevet stemt videre fra den indledende runde befinder sig. Der er kun en håndfuld tilbage. Det sker i begge prisers tilfælde i foråret. Nu kan man begynde at snakke om at være pris-nomineret. Igen håndterer de to priser det forskelligt.

NKs shortlist er strengt taget det samme som longlisten, men nu kan man kun stemme på de værker, der er gået videre. Til gengæld har NK intet mindre end fem kategorier, der spænder fra Oversat til Kortroman. Seks titler i hver kategori tilstræbes, men ofte bliver det lidt flere grundet stemmelighed. Er man blevet shortlisted kan man nu med rette sige “Jeg er nomineret/shortlisted til Niels Klim-prisen i kategorien Y” eller bare generelt være glad. Som ved longlisten tæller alle stemmer lige meget og værket med flest stemmer vinder Niels Klim-prisen i den kategori. Er der to værker med samme antal stemmer, vinder de begge.

ÅDHs shortlist er anderledes. Der er ingen kategorier, og det øjeblik de fem værker med flest stemmer er fundet, går de videre til shortlisten. Her er der ingen afstemning, men i stedet en jury, der består at litterater, boghandlere, bibliotekarer og andet godtfolk, der professionelt beskæftiger sig med bøger. Juryen læser alle fem værker og beslutter, hvilket der løber af med prisen. Er man blandt de sidste fem, vil det være korrekt at sige “Jeg er shortlistet til Årets Danske Horrorudgivelse” eller til nød “Jeg er nomineret til Dansk Horrorpris”. Medvirker man i en antologi, vil livrem og seler være “En antologi jeg medvirker i er shortlistet til Årets Danske Horrorudgivelse.”

Er man shortlisted, er det generelt okay at bruge “nomineret”. Ikke alene ved de fleste, hvad det betyder, det er heller ikke forkert. Man er med i opløbet om prisen. Er man shortlisted, er ens værk taget ned fra reolen.

71JACE6gG7L._AC_SL1500_.jpg

Sikke nogle lorteregler

Det må man gerne synes, og heldigvis for det. Har man konkrete og gennemtænkte forslag til ændringer, tror jeg at man vil møde lydhørhed.

Who the fuck cares?

Tjah, det gør jeg. Det handler om at præsentere de fantastiske genrer så godt som muligt. Det er ingen hemmelighed, at fantastik har det svært i Danmark. Det er en genre, der bliver betragtet som børnelitteratur, som underholdning uden dybde, som uden relevans for almindelige mennesker, som det rene amatørteater. Og hvis vi ikke engang internt har styr på vores egne priser, så bekræfter vi lidt fordommene. Det har vi ikke råd til. Derfor er det vigtigt at så mange som muligt stemmer, uden at skæve til personlige interesser eller pryde sig med lånte fjer. Det objektivt bedst mulige værk må og skal vinde. På den måde øges værdien og betydningen af priserne nemlig. En del af det er at sige tingene som de er.

Det er fedt, at kunne blænde IG med “nomineret” … men er det også fedt, hvis det ikke er rigtigt? Og udvander man i virkeligheden betydningen af priserne, hvis man gør det forkert? Er det rigtigt at stemme på sin fætter eller sin forlagsfælle, hvis en anden er bedre?

Du er bare så skideirriterende!

Guilty as charged. Det er en medfødt skade.

Men hvad må jeg så?

Du må være glad for at du er longlisted! Det betyder, at dit værk eksisterer i verden. Bliver du shortlisted, så endnu bedre. Fantastisk! Udbred viden om de forskellige priser. Du kan opfordre folk til at læse de individuelle værker, og så stemme. Nævn dine egne favoritter. Link så meget som overhovedet muligt. Orienter dig i dine konkurrenter (de er nemlig oftest også dine allierede og fagfæller). Læs indtil øjnene smerter. Hvis du stemmer, så stem i alle kategorier. Og for alt i verden, tal priserne og vinderne op. Det håber jeg, at du har lyst til.