Den sorte bund under stjernerne

I et forfatterskab har de store udgivelser det med at løbe med det meste af æren. Det er forfatterens selvstændige værker, der slubrer spotlightet i sig, og selvfølgelig skal det være sådan. De store bøger tager årevis at skrive. De spøger i hjernen, selv når man sover. De skal lige finpudses og skrives om. Men et forfatterskab består også af de mindre tekster. De enkeltstående noveller i magasiner eller antologier, et essay til avisen, et stykke kortprosa hist og her. Af volumen er de mindre, ofte meget mindre, og derfor er de sjældent så lette at få øje på, som de selvstændige værker er. Det betyder ikke, at den omsorgsfulde forfatter ikke har taget disse tekster lige så alvorligt som de store. Hvor romanerne, novellesamlingerne og de andre selvstændige værker er de store stjerner i et forfatterskab , er de mindre tekster den sorte bund, som stjernerne hviler på. En bund, der i nogle forfatteres tilfælde er skabt af bindevæv til de større fortællinger og hos andre er mindre pauser fra deres storværker. For mig er det et træningsrum. Det er her, jeg træner mine svagheder, her jeg løfter vægte, her jeg vender tingene på hovedet og her jeg sveder gulvet til. I mine bedste stunder er det her, jeg udfører kraftpræstationer, og i mine værste snubler jeg på løbebåndet.

I 2019 udkom jeg med romanen Et satans arbejde. Men jeg optrådte også mange andre steder. Her er en kort præsentation af alle de tekster, der også kom til live i 2019.


Novellen Humlen i antologien Det nådesløse daggry fra forlaget Enter Darkness.

Humlen skrev jeg tilbage i 2011, og siden lå den bare og ventede. Da Enter Darkness ledte efter dark fantasy pustede jeg støvet af den, og gruede for noget, der nok ville være en omskrivning af de helt store. Otte år er meget i et forfatterskab. Derfor blev jeg nærmest euforisk, da jeg fandt ud af, at Humlen var langt mere færdig end jeg huskede den. Historien om bryggerlærlingen Khern med hareskåret og den lille landsby Djeld er et spændende stykke worldbuilding og en af de få rene fantasy-fortællinger, jeg har skrevet. Læs den, hvis verden er i flere nuancer end sort og hvid.


The Future i kunstmagasinet Red Door, nummer 20. En drunken rant.

Der findes en helt særlig genre, som alle kender,men kun få skriver i. Fuldemandsfortællingen. Det skråsikre patent man har på sandheden, når man er fuld. En sådan er teksten The Future. Jeg havde set opslaget et par dage før deadline, men ventede med vilje til skæringspunktet var et par timer væk. Så begyndte jeg at drikke, indtil jeg var fuld nok til at snave en udgave af sandheden. Og den skrev jeg så. Helt uden efterfølgende at rette noget, redigere det mindste, tjekke stavefejl, logiske huller eller lignende … og på engelsk. Utroligt nok er resultatet ret godt, og rammer genren ‘the drunken rant’ lige i røven. Læs den, hvis du er det mindste interesseret i at leve i fremtiden og ikke er bange for en smule politisk holdning.

Red Door Magazine er et tværkunstnerisk online magasin, og du kan læse min tekst ved at følge linket. The Future er på side 45.

Red Door Magazine er et tværkunstnerisk online magasin, og du kan læse min tekst ved at følge linket. The Future er på side 45.


Første side af novellen … på russisk. Du kan købe antologien her.

Første side af novellen … på russisk. Du kan købe antologien her.

Novellen I Love You i den internationale antologi Horror Without Borders. Udgivet synkront på russisk og engelsk på forlaget horrorscope press.

Når man får en mail fra Rusland, og bliver spurgt om man gider repræsentere sit land med et nyskrevet stykke horror, så siger man ja. I love you foregår i en apokalyptisk fremtid, ikke langt fra nu, hvor verden er helvede. Et ungt par slæber sig igennem det, mens de på skift fortæller den anden, hvor meget de elsker ham/hende. Hvert eneste afsnit i fortællingen starter med sætningen I love you, og er dermed et nik til systemdigtningen. Læs den, hvis du kan håndtere forvredent billedsprog og nyttetanken i højeste potens


Fortællingen Timeglas indtalt til podcasten Godnathistorier af Jesper Dein.

For et par år siden opdagede jeg, at podcasten Godnathistorier søgte korte fortællinger. Derfor sendte jeg dem en håndfuld, og med mellemrum dukker en af dem op. Timeglas er min sjette fortælling på sitet, og handler om et møde i et rum mellem en gammel mand og en ung dreng. Mellem dem står et timeglas, som en af dem skal vende. Fortællingen lugter af futurisme, har et par noter af cyberpunk og er opbygget over Østens filosofi. Du skal lytte til den, hvis du godt kan lide blide og sørgmodige fortællinger om at vælge og om at være menneske og om at vælge at være menneske.

På sitet ligger også en håndfuld andre historier, jeg og andre har skrevet. Tjek dem ud :) Linket til Timeglas er lige her.

På sitet ligger også en håndfuld andre historier, jeg og andre har skrevet. Tjek dem ud :) Linket til Timeglas er lige her.


Novellen In everything a sound i den britiske antologi Mountains of Madness Revealed, udgivet hos PS Publishing.

Hvad ville der ske, hvis det viste sig, at de hændelser H.P. Lovecraft beskriver i novellen At the Mountains of Madness er sandheden, og mennesket finder en gigantisk by på Antarktis, skabt af en nu uddød race? Det er denne samlings præmis. Min novelle In everything a sound anvender mange ideer, men tre af dem er fremherskende. Jeg har lånt 100 ord fra Lovecrafts fortælling, og bruger dem i min novelle, men med andre betydninger. Jeg har på både historie- og sætningsplan arbejdet med lyd og rytme. Og så har jeg arbejdet med en hovedperson, der leder efter mening i det, der synes abstrakt. Du skal læse den, hvis du godt kan lide Lovecraft, er fan af musik og sang og er frisk på en strukturelt kaotisk fortælling.


Novellen Orgie i Litteraturtidsskriftet Udkant, nummer 8.

uDkAnt er et litteraturtidsskrift, der forsøger at stille spotlightet ind på de forfattere, der bevæger sig i udkanten af det alment accepterede og anerkendte. Derfor var jeg også glad, da de opfordrede mig til at sende dem en tekst. Jeg valgte den korte novelle Orgie, der er fra 2017. Det er sanselig og hypnotiserende tekst om på samme tid at have og at miste, og den foregår 90% af tiden i en seng. Her spoler alt sig ind og ud, og tid og virkelighed er forslag til tilstandsformer mere end det er absolutter. Du skal læse den, hvis du godt kan lide tekster, der maner til eftertanke og vækker din interesse fra første linje. Her er Orgies: Fordi jeg elsker dig, lader jeg dig slå mig ihjel.


Gæsteleder til internetsitet BogMarkedet med titlen Tillykke. Du har skrevet en død bog.

Tilbage i 2016 skrev jeg et blogindlæg om hvor hurtigt bøger døde. I år blev det gamle indlæg opdaget af redaktøren på BogMarkedet, og han spurgte, om jeg ikke kunne tænke mig at friske det op … og selvfølgelig kunne jeg det. Tillykke. Du har skrevet en død bog handler om hvor svært det er for et værk at få ørenlyd i bogbranchen, hvor kort en levetid den gennemsnitlige bog har og om hvordan dem, der allerede har skal gives. Det vakte en del diskussion og opmærksomhed da det kom frem. Du skal læse det, hvis du interesserer dig det mindste for bøger, eller forfattere sådan helt generelt.


Novellen Beautiful Budapest i antologien Sandsynlighedskrydstogt udgivet af Science Fiction Cirklen.

Hvad bliver resultatet, når to helt forskellige sprogsystemer støder på hinanden i Ferenc Liszt International Airport i Budapest? Det er, hvad jeg udforsker med novellen Beautiful Budapest. På den ene side har vi det nationale computersystem i Ungarn, der udspyer en rad af spørgsmål med en særlig dagsorden. På den anden side har vi den danske forretningsmand Søren Hegedüs, der svarer ved hjælp af business-lingo, effektiviseret sprog og maskerede tilkendegivelser. Hvem vil i sidste ende gå af med sejren? Jeg er sindssvagt glad for denne fortælling. Gemt mellem de mange linjer er nemlig en ret særlig omgang worldbuilding. Læs den, hvis du godt kan lide verbal fægtning, sætter pris på sproget og/eller har en smule sans for humor.

Køb bogen på SFCs hjemmeside, når de får den lagt op.

Køb bogen på SFCs hjemmeside, når de får den lagt op.


Læs Mono lige her.

Læs Mono lige her.

Kortprosastykket Mono på internetsitet Center for Militant Futorologi under overskriften AI-monologer.

Hvordan vil en kunstig intelligens (AI) skabt af mennesket egentlig opfange først mennesket, og derefter dig selv. Det undersøger jeg i teksten Mono, der bedst af alt kan beskrives som en dannelsesrejse og en erkendelsproces. Læs den, hvis du gerne vil prøve noget helt anderledes.


Novellen Tinderbitch i antologien Skyggespejlet fra forlaget Enter Darkness.

Tredje servering af Enter Darkness’ horrorantologi Fortællinger fra mørket har ladet vente på sig, men udkommer nu om et øjeblik. Jeg medvirker med novellen Tinderbitch, der handler om Yvonne, som bruger tiden på at være fan af bandet Drengestreger og swipe til højre på Tinder. Så mødes hun med fremmede fyre, knepper dem og hader dem bagefter, med sære konsekvenser. Tinderbitch er på overfladen en ligetil historie, der vokser og vokser, indtil den er et monster af betydning og er så åben for fortolkning, at man kan fortabe sig helt. Samtidig er det bare en ond historie som vor mor aldrig fortalte den. Læs den, hvis du godt kan lide rædsler, ikke er seksualforskrækket og nyder lyden af et godt blodbad.

Skyggespejlet udkommer lige om lidt.

Skyggespejlet udkommer lige om lidt.


Tak fordi, at du har læst så langt som til her. Jeg håber, at du har fået lyst til at læse en eller flere af mine tekster, og at du nød min blandede metafor om stjerner og træningsrum.