Hvad du kan bruge din Fredag den trettende på!

Hvis der eksisterede en kalender udelukkende baseret på rædsler, ville fredag den trettende være en festdag. Noget man så frem til, og noget, der blev behørigt fejret. Det ville være en dag med massiv druk, og en dag med glødende skærme og ivrige blikke. Desværre lever vi ikke efter den kalender, men derfor kan vi alligevel godt fejre det en lille smule.

Jeg skriver masser af horror - det er et af mine områder. Jeg er medlem af Dansk Horror Selskab, og jeg har gennem mit liv set flere horror-film end de fleste, men slet ikke så mange som de hærdede. Jeg lever og ånder ikke for horror - men jeg låner ofte genren lidt lungekapacitet. For at fejre at det er fredag den trettende, vil jeg anbefale en række mumsede ting, der nok skal få blodet til at løbe fra tandkødet. Det er min voldsomt subjektive smag og sådan er det bare. Basta. Og lad os så komme i gang. Ellers når du slet ikke at komme i gang.

Film
Det ville være nærliggende at nævne den horror-film, der har lagt navn til denne dato, men det er også for let. Derfor falder valget på Trick'r Treat. Det er en segmentfilm (forskellige historier), hvor alle historierne udspiller sig på Halloween. Segmentfilm er blevet lavet til døde, men Trick'r Treat rager op over mange konkurrenter ved at alle segmenterne hænger sammen, de fleste af dem er ret originale og både effekter og kameraskills er i den helt rigtige ende. De fleste horror-fans kender den, men den er stadig ret ukendt for the casual viewer

 Malerkunst
I mit univers er der ingen maler så rædselsvækkende som Hieronymus Bosch. Hans malerier, der ofte
tager udgangspunkt i den kristne 'mytologi', er nærved unikke. Figurerne er groteske, al normal logik er tilsidesat og erstattet af en anden logik, man næsten forstår, men i sidste ende ikke ønsker at indse. Boschs kunst er gennemsyret af systemer og maskiner, og jeg bliver aldrig færdig med at se på dem. Måske vil du få samme oplevelse - her er i hvert fald linket til et online galleri.

Novelle
Selv om der er lavet mange film, er det intet i nærheden af hvor mange noveller, der er blevet skrevet. Kun at vælge en er mere end vanskeligt.  Jeg havde flere i puljen - Poes The masque of the red Death og Kings Morning deliveries for blot at nævne nogle få. Men i sidste ende var der ikke nogen tvivl i mit sind. Clive Barkers Son of Celluloid udspiller sig i en biograf, er flot skrevet, formår på en og samme tid at være gory og skræmmende og rundes aldrig rigtig af. Måske er det den, for mig, manglende slutning der gør det hele. Så gør verden en tjeneste, og find Barkers Books of Blood (som Son of Celluloid er en del af). Selv hvis du ikke er enig med mig om bedste novelle, vil du ikke fortryde det køb.


Computerspil
Der var mange muligheder her. Et zombiespil som ZombiU var en klar kandidat, og jeg husker også
det første Alone in the Dark som virkelig ubehageligt. Dog må det blive Pathologic, der løber med prisen. Selv om det allerede i 2006 var bagud på grafik og oversættelsen fra russisk var sølle, formår det den dag i dag at skræmme med en absurd rollespilsverden, der minder om en blanding mellem noget Ravenloft (gammel horror-AD&D-verden) og Kafka, når det er særligt uigennemskueligt. Man føler sig henført meget hurtigt. Det rygtes at et remake er på vej - men ellers kan du finde en lidt opdateret version her.   
Kortfilm
Kortfilmen Lights out har gået sin sejrsgang på nettet, og det med rette. Den spiller på flere forskellige slags frygt, og nagler sig fast til barndommens søvnløse nætter med en velplaceret klo. Så den vil jeg ikke nævne. I stedet vil jeg nævne den sidste kortfilm i segment-filmen ABCs of Death 2. Den er ufatteligt godt skruet sammen, den er horror når det næsten ikke bliver bedre og den er absolut ikke for de sarte. Utroligt nok fandt jeg den på youtube. Så værsgo: Z is for Zygote.

Roman
Oftest finder jeg horror-noveller stærkere end horror-romaner. Jeg ved egentlig ikke hvorfor. Derfor er det også meget sværere for mig at foreslå et værk her. Stephen King ville være en let udvej (It, Needful things), ligeledes ville klassikerne (Dracula, Dr. Jekyll and Mister Hyde), men tingene skal ikke være lette. Derfor foreslår jeg Henry James' Skruen strammes.  Den handler om en guvernante, der tiltræder en stilling langt uden for lands lov og ret, og begynder at fornemme den tidligere guvernantes spøgelse. Det er en brydningsroman, der har gotiske elementer, men samtidig nikker mod den retning, den moderne horror-fortælling kom til at gå.

Dansk
Den sidste kategori bliver en blandet landhandel, for selv om der ikke er nogle danske ting på listen ovenover, der det ikke det samme som at der ikke sker meget i Danmark. Kortfilmen Emma af Philip Th. Pedersen er et klart syn værd, ligeledes bør man ikke snyde sig selv for John Kenn Mortensens tegninger eller Tom Kristensens illustrationer.  Blandt forfatterne er det altid godt at snuppe en novelle af Thomas Strømsholt, Teddy Vork eller Jonas Willman, eller en roman af Michael Kamp eller Carina Evytt.

Nu tror jeg du har nok til at klare dig indtil midnat, hvor det hverken er fredag eller den trettende længere. Og hvis du alligevel har lidt tid, så kan du da også kigge på mine udgivelser - for både Al kødets gang, der udkom den 30. juli og Kærlighedsfrugt, der udkom den 31. oktober er horror-bøger, og i begge er der nok rædsel til at skræmme kropsindhold af dig.


Nyd dagen - og natten med.