Ray Bradbury - Requiescat In Pace

Den sidste af de store er død. Ray Bradbury (1920-2012) døde i en alder af 91 år.

Det er svært for mig at forklare, præcis hvad Ray Bradbury betød og betyder for mig. Det er meget sjældent, at jeg siger, at jeg inspireres af et andet menneske, men Bradbury er en af de få. Hans historier får mig til stadighed til at undres. Hans utrolige evne til både at skrive spændende og mættet er værd at forsøge at efterleve. At han heller ikke holdt sig stringent til science fiction-genren vidner også om en fantasi, der ikke kunne indeholdes inden for et områdes rammer.

Det er vanskeligt at nævne nogle historier i et forfatterskab, der bød på så mange fantastiske ting. For mig har Bradburys ypperste værker altid været novellerne. Selv om hans romaner er ypperlige, rammer han i de korte fortællinger noget, der for mig er kernen i science fiction. Det fantastiske, det modbydelige og det, frem for alt, menneskelige. Jeg kunne have valgt at vise ham som gammel mand, men for enhver, der har læst Bradbury, er det et sandhed at hans visioner aldrig går af mode.

Kender du ham ikke, skylder du sig selv at læse. Jeg er misundelig på dig, for forude venter et forfatterskab af de helt store, på linje med Dickens og Murakami . Ved du ikke hvor du skal starte, kommer her min personlige liste af Bradbury-værker, der ikke må gå i glemmebogen.

- Dark they were, and goldeneyed
- I sing the body electric
- The man upstairs
- All summer in a day
- A sound of thunder
- The small assassin
- The pedestrian
- Embroidery
- The illustrated man
- Zero hour

Alle disse titler er noveller, men åbenlyst vil jeg også nævne Fahrenheit 451, der er en dystopisk fremtidsroman. De fleste af disse noveller vil du kunne finde i følgende link. Hvis du kun gør et bogkøb i år, så lad det være dette.

Tippin' my cap to you, Ray. Let Mars be heaven.