Lidt om hvordan verden ser tingene

Sims-franchisen har efterhånden eksisteret i en del år, og da jeg har prøvet de to andre, måtte jeg også gribe fat i nummer 3, der lige er kommet i handlen. Selvfølgelig stilede jeg efter at mit alter ego skulle være forfatter. Så langt, så godt. Men noget der slog mig, og som jeg vil dele med resten af den dansktalende verden, var hvordan man kunne tjene penge på skrivning. Spillet er netop bygget op efter, at de forskellige genrer indenfor litteraturen giver forskellige beløb i royalties. Royalties er inddelt i 1-5 dollartegn. Se blot listen (ikke komplet) her, håndfundet på nettet:

Børnelitteratur : $
Science Fiction : $
Trashy : $
Drama : $$
Humor : $$
Satire : $$$
Fantasy : $$$
Krimi : $$$
Biografi : $$$
Kærlighed : $$$$
Mesterværk : $$$$$

Som det er tydeligt at se, så følger den virtuelle verden den virkelige verden. Og så ikke fred være med det. Kald mig overreagerende, men jeg finder det meget ubehageligt, at et spil der vil blive spillet af mennesker i alle aldre, men mest børn, understøtter tanken om at noget litteratur er mere værd end andet, alene ud fra en genrebestemmelse. Hvis jeg var en person i Sims, ville jeg aldrig kunne overleve ved at skrive, fordi jeg vælger den forkerte genre. Udover de forskellige genrer, har man også en færdighed i at skrive. Den går fra 1 til 10. For hvert nyt niveau man lærer, kan man udfolde sig i nye genrer. Ikke overraskende skal man ikke have megen færdighed for at skrive de dårligt betalte genrer, men en del for at skrive dem der giver højere royalties. Det lærer så fra sig, at man ikke behøver nogen særlig færdighed OG at det går hurtigt at skrive science fiction, hvorimod man skal kunne meget for at skrive en kærlighedsroman. Jo højere royalties man stiler efter, desto længere tid tager det at skrive en bog. Så ikke nok med at det er lettere at skrive et drama end en biografi, man skal heller ikke investere synderligt meget tid i det.

Spillets formål er at efterligne virkeligheden. Det gør det lidt for godt efter min smag. Og så alligevel ikke. Den videregiver en stemning af, at der er nogle forfattere, der er mere forfattere end andre. I min verden, der måske nok er fiktiv, men ikke helt kælvet, er det en grusom holdning at videregive til en ny generation og horisonten virker ikke meget lysere end før, når det kommer til de masseudnævnte B-genrer.