Back to All Events

Roskilde Bib - 100 år

https://centralbibliotek.dk/aktiviteter/bibliotekets-betydning-faellesskabets-fortaellinger-roskilde-cb-fylder-100-aar

Program

09:30 Løbende ankomst og morgenmad

10:00 Velkommen og dagens program
v/ Christian Lauersen, Kultur-, Biblioteks- og Idrætschef i Roskilde Kommune

Dagens vært og moderator er Anette Øster, Leder for Læring og Medborgerskab, Roskilde Bibliotekerne

10:15 Morgensang v/ Isam Bachiri
Med udgangspunkt i sit bidrag til højskolesangbogen synger Isam B ‘Ramadan i København’, samt sin fortolkning af H.C. Andersens tekst ’I Danmark er jeg født’ sammen med os.

10:30 Litteraturens kraft og mental sundhed
v/ Birgit Bundesen og Anna Rieder

Overlæge og stifter af "Center for Kunst og Mental Sundhed" Birgit Bundesen fortæller om arbejdet med psykiatribrugere i fællesskaber med litteraturen som det fælles tredje. Hun vil også sammen med forfatter Anne Rieder læse op fra deres seneste fælles udgivelse "Smerte-hjerte" - digte om, hvad det vil sige at være en del af psykiatrien. 

En patient og en behandler skriver til hinanden i et forsøg på at finde frem til deres indre tilstande. Gennem poesien nærmer de to kvinder sig hinanden og former et sprog, der giver plads til de erfaringer, som ellers kan være vanskelige at udtrykke gennem hverdagssproget og det kliniske fagsprog, og de åbner herved op for andre måder at anskue kategorier som rask/syg og patient/læge på. 

Birgit Bundesen er uddannet litterat og psykiater. Hun er overlæge på Psykiatrisk Center Amager og koordinator af forskningsprogrammet REWRITALIZE. Anna Rieder er uddannet fra Forfatterskolen og debuterede med digtsamlingen Hindebæger i 2020. I marts 2023 udkom ”Smerte-hjerte – Kontinuitetsnotat”.

11:10 Pause

11:30 Når lyrikken forbinder os med verden
v/ Thorbjørn Zeuthen Tirsted

”Når vi udfolder potentialet i fælleslæsning, løfter vi udsatte borgeres livskvalitet markant, oplever større arbejdsglæde som medarbejdere og synliggør bibliotekernes unikke og værdifulde bidrag til velfærdssamfundet.”

Oplægget viser, hvordan Guidet Fælleslæsning kan understøtte social sammenhængskraft, knytte stærke tværfaglige relationer og samtidig forstærke biblioteksformidlerens faglighed. 

Læsning og præsentation v. Thorbjørn Zeuthen Tirsted, litteraturformidler på Hillerød Bibliotek og netværkskoordinator for Netværk for læseguider.

12:10  Frokost

13:00 Vores kroppe: det smukke skrammel
v/ Caspar Eric og Katinka Bjerregaard

Vi skal opleve Caspar Eric og Katinka i en artist talk om, hvordan kunsten kan bruges til at skabe et nyt sted. Et sted hvor vi kan tale om alt det svære, om skammen, om afmagten og om at falde uden for det normale. Et sted hvor vi kan mødes og måske skubbe til grænserne for, hvad det er okay at sige højt og ikke mindst, hvad der får lov til at være smukt.

Caspar Eric er uddannet cand.mag. i litteraturvidenskab og debuterede i 2014 som forfatter med poesi-udgivelsen ”7/11”. I februar udkom ”Nye balancer” med undertitlen ”handicapdigte”. Katinka Bjerregaard er autodidakt musiker, sangskriver og frontperson i Katinka Band. I marts udkom ”Klump - En kærlighedshistorie”, der er hendes debut som romanforfatter. 

14:00 I rummet kan ingen høre dig bladre – Science fiction-drømme
v/ A. Silvestri

Måske kan fortælleteknik og world building fra science fiction hjælpe os med at forestille os en fremtid for biblioteket? Forfatter A. Silvestri vil komme med eksempler fra litteraturens fremtidsvisioner og berette om, hvordan han selv arbejder med at skabe verdener, der endnu ikke findes. 

A. Silvestri (f. 1977) er forfatter og foredragsholder. Han debuterede med novellesamlingen Køtere dør om vinteren (2010) og er aktuel med novellesamlingen Tanker om at flygte (2023), der er hans tyvende udgivelse. Han er femdobbelt vinder af Niels Klim-prisen og vandt i 2021 prisen for Årets Danske Horrorudgivelse. Han arbejder ofte med science fiction og hans tekster tackler gerne genrer og systemer på usædvanlige måder.

14:40 Fødselsdagskagepause

15:00 Den Anden Arabiske Kvinde
v/ Hanin Georgis

Der findes en arabisk kvinde, som ikke bliver vist på tv, film eller i teatret. Den selvstændigt tænkende, seksuelt frigjorte, demokratiske og ikke-undertrykte arabiske kvinde. Uanset hvor hun vender sig, pålægges hun en identitet, hun ikke kan spejle sig i. Hvor er hun? Hvor er hendes fortælling? Ord for ord udfordrer hun nu vores blik på hende og skaber et nyt selvportræt for øjnene af os! Den anden arabiske kvinde er kommet for at blive.

Uddrag fra teaterstykket ”Den anden arabiske kvinde”.

Hanin Georgis er uddannet skuespiller ved Den Danske Scenekunstskole i København. I 2023 debuterede hun som dramatiker med teaterstykket ”Den anden arabiske kvinde” på et udsolgt Blågårds teater, hvor hun selv stod på scenen som skuespiller i sin egen selvbiografiske monolog. 

16:00 Programmet slutter – tak for i dag!

Earlier Event: October 29
Screaming Festival